Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα απόψε για να συζητήσουν μια αμερικανική διπλωματική πρόταση με στόχο την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών διήρκησε περίπου μία ώρα και είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα αφότου η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις εναντίον υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα πρότεινε στον Ρώσο Πρόεδρο να δώσει έγγραφη και εμπεριστατωμένη απάντηση στις προτάσεις που έγιναν από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Χάγη και στη συνέχεια οι υπουργοί των δύο κρατών να συναντηθούν για τα περαιτέρω.

Ακόμη ο Ομπάμα ανέφερε στον Πούτιν ότι η ουκρανική κυβέρνηση προχωρά τις συνταγματικές αλλαγές, ενώ έχει δρομολογηθεί η διενέργεια δημοκρατικών αλλαγών και κάλεσε τη Ρωσία να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία και να αποφύγει τις όποιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα επεσήμανε στον πρόεδρο Πούτιν ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη διπλωματική οδό για την αποκλιμάκωση της κρίσης, σε στενή διαβούλευση με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά και με την υποστήριξη του ουκρανικού λαού» ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, συνεχίζει ο Λευκός Οίκος, έκανε ξεκάθαρο στον Ρώσο ομόλογό του, ότι η αποκλιμάκωση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της και δεν προβεί σε περαιτέρω ενέργειες που θα παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στα συνόρα εκτιμάται ότι ανέρχεται στις 40.000.

Η συνομιλία  έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του Πούτιν, όπως επεσήμανε η αμερικανική προεδρία και είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα αφότου η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις εναντίον υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων.

Σχόλια