Τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και έπειτα από την αρνητική στάση που κράτησε το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, όσον αφορά στην αίτηση της ελληνικής πλευράς. Η συνομιλία είχε διάρκεια σχεδόν μίας ώρας και σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους χαρακτηρίστηκε «εποικοδομητική», ενώ «φάνηκε διάθεση για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για την δημοσιονομική πολιτική Λόταρ Μπίντινγκ καλωσόρισε την «υποχώρηση», όπως είπε, της ελληνικής κυβέρνησης και έκανε λόγο για «δείγμα επιστροφής στην Αθήνα της λογικής και της αξιοπιστίας απέναντι στις συμφωνίες».

Το SPD «θα μπορούσε να στηρίξει στη Βουλή μια παράταση μιας ελαφράς διαφοροποίησης του ισχύοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μπίντινγκ και πρότεινε σε αυτή τη βάση το Eurogroup να σκεφθεί εκ νέου πώς θα χαλαρώσει λίγο το βάρος για την Ελλάδα.

«Η στάση της Γερμανίας δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων». Αυτό σχολίαζαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές σχετικά με την άρνηση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

«Όσοι αντιδρούν σε εσωτερικό και εξωτερικό, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, είναι όλοι όσοι συνέδραμαν σε συμφωνίες που στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό και απείλησαν την συνοχή της Ευρωζώνης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει προς πάσα κατεύθυνση πως «δεν δέχεται τελεσίγραφα –ούτε και δίνει» και επισημαίνει πως «για πρώτη φορά, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων τίθεται, με τον πιο επίσημο τρόπο, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως «Η ελληνική κυβέρνηση κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους. Μόνο μια τέτοια  συμφωνία εγγυάται, από τη μια μεριά, το μέλλον του ελληνικού λαού, και από την άλλη, τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Είμαστε βέβαιοι ότι η κινητοποίηση του λαού μας σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές φωνές της νηφαλιότητας, θα εξασφαλίσουν την τελική επικράτηση της κοινής λογικής. Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει δεκτά τελεσίγραφα».

 

 

Σχόλια