Νέα δημοσκόπηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας σήμερα επιβεβαιώνει ότι το κόμμα των Ισπανών αγανακτισμένων που γεννήθηκε στην πλατεία Puerta del Sol της Μαδρίτης, ήρθε για να μείνει στην ισπανική πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Κοινωνιολογικών ερευνών (CIS), το Podemos («μπορούμε» στα ελληνικά), βρίσκεται πρώτο σε δημοφιλία, με το 17,6% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα το ψήφιζε, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό του Σοσιαλιστικού κόμματος ανέρχεται στο 14,3%, ενώ εκείνο του Λαϊκού κόμματος στο 11,7%. Σύμφωνα με το  το Κέντρο Κοινωνιολογικών ερευνών, αν οι εκλογές γίνονταν αύριο, το Podemos θα βρισκόταν στην τρίτη θέση, με ποσοστό 22,5%, πέντε ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το Λαϊκό κόμμα και μόλις μία πίσω από τους Σοσιαλιστές.

Η νέα δημοσκόπηση δείχνει να επιβεβαιώνει την τάση που κατέγραψε την περασμένη Κυριακή, άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην ισπανική εφημερίδα El Pais, σύμφωνα με την οποία το νέο αριστερό κόμμα θα κατακτούσε την πρώτη θέση με 27.7% των ψήφων, αν γίνονταν εκλογές μέσα στην εβδομάδα.

Η είσοδος του Podemos στα πολιτικά πράγματα φαίνεται να υποδαυλίζει την παραδοσιακό δικομματικό σύστημα της Ισπανίας, υπερακοντίζοντας και τις δυνάμεις της ενωμένης αριστεράς. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η υψηλή ανεργία αλλά και οι διάφορες υποθέσεις σκανδάλων δείχνουν να μεταφράζονται σε μια απογοήτευση των Ισπανών πολιτών προς τα δύο κόμματα που κυριάρχησαν στην πολιτική σκηνή μετά τη μετάβαση στη Δημοκρατία, στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Κοινωνιολογικών ερευνών, στην οποία έλαβαν μέρος 2.480 άνθρωποι από όλη την Ισπανία, πάνω από 60% των συμμετεχόντων απάντησε ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ το Λαϊκό Κόμμα και 70% χαρακτήρισε το κυβερνητικό έργο κακό ή πολύ κακό. 85% των ερωτηθέντων δεν δείχνει εμπιστοσύνη στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ενώ πάνω από 80% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση της χώρας κακή ή πολύ κακή. Εντούτοις, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα δύο μεγάλα κόμματα θα συγκένρωναν λίγο πάνω από το 50% των ψήφων.

Σχόλια