Νέα διάταξη, η οποία θα συνδέει το αφορολόγητο με τη συλλογή αποδείξεων με πλαστικό χρήμα και ύστερα με το εισόδημα, αναμένεται να φέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Το εισόδημα του κάθε φορολογούμενο θα καθορίζει και το ποσοστό των δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιεί με πλαστικό χρήμα. Το σχέδιο για τις αποδείξεις με κάρτες με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από 15% και θα φτάνουν έως το 40% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, σύμφωνα με το Εθνος.

Όσο πιο υψηλό είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί με δαπάνες που πραγματοποιούνται με κάρτες ή συναλλαγή μέσω τραπεζών.

Επίσης, καταργείται και το πλαφόν των 10.500 ευρώ στην αξία των αποδείξεων, καθώς το ποσοστό του 40% επί του εισοδήματος θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η νέα διάταξη για τις αποδείξεις αναμένεται να έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού λάβει το πράσινο φως από το κουαρτέτο των δανειστών.

Αποδείξεις

Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και μέχρι την κατάθεση της ρύθμισης για το «πλαστικό χρήμα», οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν χειρόγραφες αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

Μετά τη σύνδεση του αφορολόγητου με τις αγορές με κάρτες ή ηλεκτρονικό χρήμα, τα ποσά των αποδείξεων θα είναι ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και θα κλιμακώνονται από 15%-40%.

Θα επιβάλλεται υψηλό φοροπέναλτι σε όσους προσκομίζουν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις.ι

Σχόλια