Με τη συμφωνία να παραμένει ανοιχτή, τουλάχιστον επισήμως όπως δηλώνουν και οι δύο πλευρές, το ενδιαφέρον για τα επόμενα βήματα μεταφέρεται την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει αισιοδοξία ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο, αυτήν την ώρα δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία.

«Όλοι συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά και ίσως κάτι προκύψει μέχρι το βράδυ» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή, ενώ έτερος αξιωματούχος συμφωνούσε πως μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group «υπάρχει χρόνος».

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο με τμηματικά μέτρα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις περικοπές που θα ξεκινήσουν από το 2019.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να μοιράσει τις περικοπές σε τρία χρόνια. Από το 2020 έως και το 2022. Στο παζάρι με τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πέτυχε τελικά μεγαλύτερο διάστημα για την εφαρμογή των μειώσεων, αποδεχόμενη όμως να αρχίσουν από το 2019.

Σύμφωνα με μία πηγή, μάλιστα, οι περικοπές θα εφαρμοστούν όχι στη βάση της κατάργησης των προσωπικών διαφορών αλλά στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλιμακωτά, για συνολικές αποδοχές άνω των 700 ευρώ.

Άλλη πηγή αναφέρει ότι το πακέτο στις συντάξεις συμφωνήθηκε να είναι εμπροσθοβαρές για το 2019, χωρίς να επιβεβαιώνει την κλιμάκωση των περικοπών σε ορίζοντα τριετίας.

Στα φορολογικά επίσης αναζητούνται 1,8 δισ. ευρώ από τις τσέπες των φορολογουμένων στα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Το αφορολόγητο βαίνει προς μείωση (ανοιχτό αν θα εφαρμοστεί από το 2019 ή το 2020) στην περιοχή των 5.900 ευρώ, ενδεχομένως με μια μικρή μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 19% – 20%.

Μέχρι τώρα, όμως, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με ετήσιο εισόδημα από 8.636 έως 9.545 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων) είχαν μηδενική φορολογική επιβάρυνση. Από το αφορολόγητο και πάνω και έως τα 20.000 ευρώ εισόδημα (σήμερα) επιβάλλεται ο συντελεστής 22%.

Στα εργασιακά, πάντα σύμφωνα με τα Νέα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία κλείνει με διατυπώσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές φέρονται να έκαναν πίσω έναντι της αρχικής θέσης για αύξηση του ποσοστού από το 5% στο 10%.

Το τελευταίο διάστημα, ιδίως το ΔΝΤ επέμενε κυρίως στην ανάγκη ομαδικών απολύσεων με μια απλή κοινοποίηση από τους εργοδότες, χωρίς να υπάρχει καμία διοικητική προέγκριση από τον υπουργό Εργασίας ή κάποια επιτροπή.

Αυτό, φέρεται να το κέρδισε τελικά εγκαταλείποντας όμως την επαναφορά του λοκ άουτ, του δικαιώματος ανταπεργίας των εργοδοτών.

Σχόλια