Τουρκικό δικαστήριο ζήτησε σήμερα να εμποδίζεται η πρόσβαση στις σελίδες των ιστότοπων που δημοσιεύουν το σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ στην πρώτη σελίδα της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο πρώτο της φύλλο μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το σκίτσο αυτό, που παρουσιάζει τον προφήτη Μωάμεθ να δακρύζει και να κρατά ένα πανό που γράφει «Είμαι Charlie», το σύνθημα των εκατομμυρίων διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους στη Γαλλία και το εξωτερικό για να καταδικάσουν τις επιθέσεις των τζιχαντιστών, έχει προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου.

Η απόφαση ελήφθη από το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ και αφορά «την πρόσβαση στις σελίδες των ιστότοπων που δημοσιεύουν σήμερα το πρωτοσέλιδο της Σαρλί Εμπντό», διευκρίνισε το Ανατολή.

«Όσοι περιφρονούν τις ιερές αξίες των μουσουλμάνων δημοσιεύοντας τα σκίτσα που λένε ότι παρουσιάζουν τον προφήτη μας είναι προφανώς ένοχοι για πρόκληση», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Γιαλτσίν Ακντογάν, ένας από τους αντιπροέδρους της τουρκικής κυβέρνησης.

Από όλες τις μουσουλμανικές χώρες, μόνο η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet  είχε αποφασίσει να κυκλοφορήσει με ένα τετρασέλιδο ένθετο του περιοδικού της Charlie Hebdo, με το σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ από το εξώφυλλο, παρόλα αυτά η τουρκική έκδοση δεν περιλάμβανε καμία εικόνα του Μωάμεθ.

Η αστυνομία όχι μόνο εισέβαλε στο πιεστήριο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και εμπόδισε τα φορτηγά να παραλάβουν τις εφημερίδες, όπως είπε ο διευθυντής της, Ουτκού Τσακιροζέρ στο NBC News.

Όταν ξεκαθαρίστηκε ότι το ένθετο με εξώφυλλο τον Μωάμεθ δεν ήταν μέρος της έκδοσης, επετράπη η διανομή της εφημερίδας. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι πράγματι έκανε επιχείρηση για να βεβαιωθεί ότι η έκδοση δεν περιελάβανε τα αμφιλεγόμενα σκίτσα.

eisv_toyrk_asty_14012015

 

Η Cumhuriyet αποφάσισε να μη δημοσιεύσει τις φωτογραφίες του προφήτη μετά από πολύωρη σύσκεψη, σε ένδειξη σεβασμού στις «θρησκευτικές ευαισθησίες και την ελευθερία της πίστης», όπως έγραψε ο εκδότης της στο Twitter την Τρίτη. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι της εφημερίδας έλαβαν εκατοντάδες απειλές για τη ζωή τους μετά από την απόφαση να δημοσιεύσουν ένθετο του Charlie Hebdo.

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι πρωτοφανή για τη Τουρκία. Έκθεση της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων, τον περασμένο Δεκέμβριο, τη συμπεριέλαβε στις δέκα χειρότερες χώρες σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Αν και οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι ηγέτες σε όλο τον κόσμο είχαν καταδικάσει έντονα την επίθεση εναντίον της εφημερίδας, πολλοί επεσήμαναν ότι η απόφασή της να δημοσιεύσει κι άλλα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ είναι μια ανώφελη πρόκληση και ένα δείγμα έλλειψης σεβασμού που θα προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις.

Τέτοια σκίτσα «τροφοδοτούν το μίσος και την προσβολή μεταξύ των λαών» και η δημοσιοποίησή τους «δείχνει περιφρόνηση» για τα αισθήματα των μουσουλμάνων, δήλωσε ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ και των Παλαιστινιακών Εδαφών Μοχάμεντ Χουσέιν.

Η ανεξάρτητη, αραβόφωνη εφημερίδα της Αλγερίας Echorouk απάντησε δημοσιεύοντας στην πρώτη της σελίδα ένα άλλο σκίτσο που δείχνει έναν άνδρα να κρατά ένα πανό που γράφει «Είμαι Charlie», δίπλα σε ένα άρμα μάχης που συντρίβει πανό από την Παλαιστίνη, το Μαλί, τη Γάζα, το Ιράκ και τη Συρία. Η λεζάντα πάνω από το σκίτσο γράφει: «Είμαστε όλοι Μωάμεθ».

Στο Ιράν ένας ιερωμένος, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Νασέρ Μακαρέμ-Σιραζί, δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση νέων σκίτσων του Μωάμεθ «ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον όλων των μουσουλμάνων».

Παράλληλα πάντως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ-Ζαρίφ κάλεσε να υπάρξει αλληλοσεβασμός, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και για το νέο φύλλο της Σαρλί Εμπντό.

«Πιστεύουμε ότι ο ιερός χαρακτήρας (των αξιών) πρέπει να γίνεται σεβαστός και, αν δεν μάθουμε να σεβόμαστε οι μεν τους δε, αυτό θα είναι πολύ δύσκολο σε έναν κόσμο με διαφορετικές απόψεις, με διαφορετικούς πολιτισμούς», είπε.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε έναν πολύ πιο ασφαλή, πολύ πιο συνετό κόσμο, αν ξεκινήσουμε έναν σοβαρό διάλογο, μια σοβαρή συζήτηση για τις διαφορές μας και τότε θα κατανοήσουμε ότι αυτά που μας συνδέουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», κατέληξε ο Ζαρίφ.

Το ισλαμικό πανεπιστήμιο αλ Άζχαρ στην Αίγυπτο, το οποίο είχε χαρακτηρίσει τις επιθέσεις στο Παρίσι εγκληματική ενέργεια, ζήτησε σήμερα από τους μουσουλμάνους να αγνοήσουν τα σκίτσα της σατιρικής εφημερίδας, χαρακτηρίζοντάς τα μια «επιπολαιότητα γεμάτη μίσος».

Εξάλλου πολλοί άνθρωποι στους δρόμους της Μέσης Ανατολής λένε ότι έχει έρθει η ώρα να ξεπεραστεί το θέμα.

 

Σχόλια