Αυξάνεται το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας, καθώς ο εξαγωγικός τομέας σημείωσε «βουτιά» και βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010 τον Ιούλιο, καθώς οι αποστολές προϊόντων προς τη Ρωσία μειώθηκαν στο μισό σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Συνολικά, οι πωλήσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 16% και διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στα 11,2 δισ. δολάρια.

Όπως ανέφερε στο Bloomberg, η οικονομολόγος της Finansbank, Ντενίζ Σιτσέκ, οι τουρκικές εξαγωγές δεν αναμένεται να ανακάμψουν σύντομα, λόγω της εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας.
Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές της Τουρκίας μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 8,7% και διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2014.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, η τουρκική λίρα σημείωσε άνοδο, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε χάνοντας τα αρχικά κέρδη. Η ισοτιμία με το δολάριο έφτασε τις 2,9216 λίρες, ενώ από τις αρχές του χρόνου το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου 20% έναντι του δολαρίου.

Σχόλια