Τα συνεργεία ανέσυραν και τις τελευταίες δύο σορούς των ανθρακωρύχων που παρέμεναν παγιδευμένοι στις στοές του ανθρακωρυχείου της Σόμα, ανεβάζοντας στους 301 νεκρούς τον τελικό απολογισμό της τραγωδίας.

«Η αποστολή διάσωσης τερματίσθηκε. Δεν υπάρχει πλέον κανένας ανθρακωρύχος στις στοές του ορυχείου», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή. Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στο κατεστραμμένο ορυχείο, καθυστερώντας τις επιχειρήσεις ανάσυρσης των θυμάτων.

Η καταστροφή στη Σόμα συγκλόνισε την Τουρκία και προκάλεσε νέο κύμα οργής κατά της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται για αμέλεια ως προς την ασφάλεια των ανθρακωρύχων και για αδιαφορία ως προς την τύχη τους.

Η οργή ξεχειλίζει στην Τουρκία και έχει ως στόχο τόσο την εταιρεία που διαθέτει το ορυχείο όσο και την κυβέρνηση. Λάδι στη φωτιά έριξε δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού από τον τόπο της τραγωδίας ότι «αυτά συμβαίνουν» και είναι κάτι «συνηθισμένο».

Η σχεδόν αλαζονική στάση της κυβέρνησης και της εταιρείας του ορυχείου έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των τούρκων πολιτών που εδώ και τρεις ημέρες πραγματοποιούν διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία.

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού την Παρασκευή, για να διαλύσει πλήθος χιλιάδων διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν διαδήλωση στην πόλη Σόμα, για τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρακωρύχων, στη μεγαλύτερη τραγωδία σε ορυχείο.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι συγκεντρωμένοι σκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

 

Σχόλια