Στο πλαίσιο συνέλευσης του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η οποία διεξήχθη στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, ο τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, Οσμάν Ασκίν Μπακ, ισχυρίστηκε πως η Τουρκία υλοποιεί συμφωνία με τη Βόρεια Κύπρο για έρευνες στην περιοχή.

«Υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες» είπε και πρόσθεσε πως «ο τουρκικός στόλος μόνο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει ενεργεί στην περιοχή».

Μίλησε για σεισμογραφικές έρευνες στα ανοιχτά της Βόρειας Κύπρου, που δεν μπορεί να αναλάβει η ίδια και ότι το BARBAROS τέτοιες έρευνες διεξάγει. Δεν μπορεί, πρόσθεσε, να γίνονται μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Κύπρου, όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη.

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέσω του ΟΗΕ ώστε να μοιραστούν οι πόροι των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, αποκλείοντας μονομερή δραστηριότητα στην περιοχή.

Εν συνεχεία ο Οσμάν Μπακ τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» ζητώντας την κατάργηση της υποχρέωση χορήγησης ταξιδιωτικής βίζας στους τούρκους πολίτες για την επίσκεψή τους στη χώρα μας.

Η τοποθέτηση του Τούρκου βουλευτή ήρθε μετά τον προβληματισμό που εξέφρασε στην ίδια συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος για τις πρόσφατες προκλήσεις Τουρκίας όσον αφορά παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου. Έκανε λόγο για κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που δημιουργεί ακόμη μια κρίση στην περιοχή.

Η απάντηση ήρθε από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη που τόνισε πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα πρέπει να αποφεύγονται εκατέρωθεν προσκλήσεις και η δημιουργία προβλημάτων που ανοίγουν ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στην περιοχή  και στη Συμμαχία.

 

Σχόλια