Στη Δημοκρατική Αριστερά συνηθίζουμε να μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά και καθαρές κουβέντες, βάζοντας το συμφέρον της χώρας πάνω από μικροκομματικά συμφέροντα και τακτικισμούς. Αυτό το πληρώσαμε ακριβά σε μια σειρά επιλογές μας (συμμετοχή στην τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, αποχώρησή μας, αρνητική ψήφος για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας).

Επιλογές, που παρά τα όσα μας καταμαρτυρούσαν διάφορα πολιτικά και εκδοτικά συμφέροντα και διαψεύστηκαν, δεν παζαρέψαμε και δεν συνοδεύτηκαν από ανταλλάγματα, θέσεις και αξιώματα.

Η ΔΗΜΑΡ παρά τη δικαίωση της πολιτικής της για:

* αταλάντευτη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας εντός του ευρώ

* αναγνώριση των διεθνών δεσμεύσεων μας, που καθορίζουν και τους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων

* προώθηση αναγκαίων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακό πακέτο

* σταδιακή απαγκίστρωση από τα μνημόνια και αποτίναξη δυσμενών όρων με ισοδύναμα

* δίκαιη λιτότητα και προοδευτική διακυβέρνηση

εν τούτοις υπέστη βαριά πολιτική ήττα τόσο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2014, όσο και στις Βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015.

Παρά την αλλαγή ηγεσίας και την αυτοκριτική της για τα σφάλματα του παρελθόντος, τη χάραξη σαφούς πολιτικής πρότασης, την αποστασιοποίησή της από τα λάθη και της παραλείψεις της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και το σαφές και διακριτό πολιτικό στίγμα από τις λοιπές όμορες πολιτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ), ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να πετύχουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα την ανασυγκρότηση και ανάκαμψη του κόμματός μας.

Η ΔΗΜΑΡ παραμένει ζωντανή χάρη στο  πείσμα των μελών, στελεχών και φίλων της. Αδυνατεί όμως να συμμετάσχει αυτόνομα και αξιοπρεπώς στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Η ύπαρξη και αυτοτέλειά της δεν είναι αυτοσκοπός μας.  Στελέχη και μέλη της ΔΗΜΑΡ, θα μπορούσαν κάλλιστα να διαπρέψουν σε άλλους κομματικούς χώρους.

Παραμένουμε στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ γιατί πιστεύουμε πως η γνήσια έκφραση της ανανεωτικής, μεταρρυθμιστικής, οικολογικής και ευρωπαϊστικής αριστεράς συνεχίζει να είναι αναγκαία και χρήσιμη για την κοινωνία και τη χώρα.

Εν όψει λοιπόν των επικείμενων εκλογών το ζητούμενο είναι τι δέον γενέσθαι.

Δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς στο DNA της ΔΗΜΑΡ είναι οι ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, για να επιτευχθεί ο σκοπός της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, δεν έχουμε παρά να συνομιλήσουμε και να συνεργαστούμε με όμορες πολιτικές δυνάμεις. Συνεργασία που αυτή τη φορά αν μη τι άλλο θα πρέπει να εξασφαλίζει τη δική μας αυτόνομη παρουσία και δράση.

Κατά τις προσωπικές εκτιμήσεις του γράφοντος μετά τις επερχόμενες εκλογές:

  • ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» θα είναι μεν πρώτο κόμμα, αλλά με σημαντικές απώλειες
  • οι «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» το πιθανότερο είναι πως δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή
  • το ΠΟΤΑΜΙ θα διατηρήσει τις δυνάμεις του
  • το ΠΑΣΟΚ υπό την νέα ηγεσία του και εφόσον πετύχει την επανάκαμψη έμπειρων στελεχών του και τη συμπαράταξη με ευρύτερες δυνάμεις της «κεντροαριστεράς» θα πετύχει ένα αρκετά καλό εκλογικό αποτέλεσμα

Κατά συνέπεια το επόμενο Κυβερνητικό σχήμα εκ των πραγμάτων θα είναι το πιθανότερο μια Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και με κυβερνητικό εταίρο το σχήμα ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (σημ. η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΟΤΑΜΙ φαντάζει λιγότερο εφικτή).

Σε αυτή τη Βουλή και σε αυτή την Κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ οφείλει να είναι παρούσα με τα στελέχη της, καθώς και το προγραμματικό και αξιακό της φορτίο.

Στόχος μας δεν μπορεί παρά να είναι να πετύχει η επόμενη Κυβέρνηση, που ευελπιστούμε να είναι μια  προοδευτική διακυβέρνηση, όπως την προδιαγράψαμε παραπάνω.

Κατά συνέπεια με ποια όμορη πολιτική δύναμη θα συνεργαστεί η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ για να πετύχει αυτό τον θεμιτό πολιτικό της στόχο, έχει να κάνει πρωτίστως με το ποια συνεργασία της εξασφαλίζει καλύτερα την πολιτική της αυτοτέλεια και την αξιοπρεπή πολιτική της παρουσία και δράση.

Ένα ερώτημα που οφείλει να απαντηθεί πρωτίστως από τους εν δυνάμει «εκλογικούς μας συμμάχους» δίχως περιστροφές και υπεκφυγές τις αμέσως επόμενες μέρες.

– Ο Παναγιώτης Χατζηγεωργίου είναι  δικηγόρος,  Γραμματέας της ΝΕ ΔΗΜΑΡ Δράμας

Σχόλια