Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν, την περασμένη εβδομάδα, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το Ισλαμικό Κράτος έχει έσοδα 3 εκατ. δολ. την ημέρα, ποσό που την καθιστά μία από τις πλουσιότερες τρομοκρατικές οργανώσεις στην ιστορία.

Μιλώντας στο NBC και όπως μεταδίδει η Huffington Post, ένας Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στις ανάγκες που καλείται να καλύψει η οργάνωση, καθώς δεν πρόκειται για μια «ανέξοδη υπόθεση». Πρέπει να ανταμείψει, να εξοπλίσει και να συντηρήσει τις ομάδες της οργάνωσης, να αποζημιώσει τις οικογένειες των μαχητών που σκοτώθηκαν δίνοντας μια σύνταξη, αλλά και να καλύψει τις δαπάνες της διακυβέρνησης των εδαφών, όπου εισβάλλουν.

Οι πηγές από όπου κυρίως προέρχονται τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους είναι:

Εύποροι χρηματοδότες

Όπως ισχύει και στην περίπτωση άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, το Ισλαμικό Κράτος στηρίχθηκε αρχικά, σε μεγάλο βαθμό, σε δωρεές – υπό τη μορφή μετρητών – από πλούσιους υποστηρικτές της οργάνωσης που ήταν αποφασισμένοι να υποστηρίξουν τις ενέργειες της οργάνωσης.

Μεγάλο μέρος των κεφαλαίων προς τέτοιες οργανώσεις της Συρίας προέρχονται τα αραβικά κράτη του Κόλπου, όπου πλούσιοι ιδιώτες χορηγοί αυξάνουν την περιουσία τους και χρηματοδοτούν τους ισλαμιστές μαχητές. Ακόμη, οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας, το Κατάρ και το Κουβέιτ φέρονται να παρέχουν κρυφά εκατομμύρια για να βοηθήσουν τις οργανώσεις.

Ο Michael Stephens, διευθυντής του Royal United Services Institute στο Κατάρ, δήλωσε πρόσφατα στο BBC ότι σε αντίθεση με ορισμένους ιδιώτες χορηγούς που χρηματοδοτούν άμεσα το Ισλαμικό Κράτος, οι κυβερνήσεις του Κόλπου υποστηρίζουν άλλες ομάδες. Ωστόσο, ορισμένοι από τους μαχητές αυτών των ομάδων έχουν προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος τους τελευταίους μήνες, ενώ μερικοί έχουν ενσωματωθεί στην οργάνωση, κάτι που σημαίνει ότι τα χρήματα από τα κράτη του Κόλπου πάνε εμμέσως στο Ισλαμικό Κράτος.

 Λεηλασίες

Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταφέρει να καταλάβει ένα τμήμα του εδάφους στο Ιράκ και τη Συρία που ισούται περίπου με το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι μαχητές μπόρεσαν, λοιπόν, να κλέψουν εκατομμύρια δολαρίων σε μετρητά ή και άλλα υλικά από τράπεζες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το Associated Press.

 Φόροι

Το Ισλαμικό Κράτος εισπράττει και φόρους στις περιοχές που καταλαμβάνει και εκτιμάται ότι λαμβάνει περισσότερα από 8 εκατ. δολ. τον μήνα από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, κάτι που ίσχυε ακόμη και πριν από την κατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, τον Ιούνιο.

 Παράνομη διακίνηση

Όπως θεωρείται, η οργάνωση έχει πάρει εκατομμύρια δολαρίων από την παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων. Η Guardian ανέφερε σχετικώς ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε εισπράξει τουλάχιστον 36 εκατ. δολ. σε συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας, πουλώντας αντικείμενα 8.000 ετών.

 Πετρέλαιο

Το πετρέλαιο φαίνεται πως είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το Ισλαμικό Κράτος, αφού οι μαχητές αντλούν αργό πετρέλαιο από πετρελαιοπηγές σε περιοχές που έχουν καταλάβει στη Συρία και στο Ιράκ. Στη συνέχεια, μπορούν είτε να πωλήσουν το αργό πετρέλαιο, είτε να το προμηθεύσουν σε μικρά διυλιστήρια.

Ο Luay al-Khatteeb, ερευνητής του Brookings Institution στο Κέντρο της Ντόχα στο Κατάρ, μιλώντας στη New York Times, σημείωσε ότι τα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους παράγουν, σήμερα, μεταξύ 25.000 και 40.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα που μπορούν να αποφέρουν περίπου 1.200.000 δολ. στη μαύρη αγορά.

 Απαγωγές και εμπορία ανθρώπων

Το Ισλαμικό Κράτος εκτιμάται ότι έχουν κερδίζει εκατομμύρια από την εμπορία ανθρώπων και τα λύτρα.

Ο Al-Khatteeb δήλωσε στο Associated Press ότι η οργάνωση εμπορεύεται γυναίκες και παιδιά που απήχθησαν ως σκλάβοι.

Επίσης, εισπράττουν εκατομμύρια από λύτρα που καταβάλλονται από τους συγγενείς κάποιων ομήρων ή και τις κυβερνήσεις. Αν και οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν δηλώσει δημοσίως ότι αρνούνται να πληρώσουν για την απελευθέρωση των πολιτών τους, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν πληρώσει εκατομμύρια στους απαγωγείς.

 

Σχόλια