Οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία αναμένεται να σηματοδοτήσουν την επανάληψη του πολιτικού αδιεξόδου του περασμένου Ιουνίου αφού σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κανένας από τους διεκδικητές δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Οι εκλογές γίνονται σε μια ανήσυχη πολιτικά περίοδο με την πόλεμο στη Συρία να μαίνεται, την πρόσφατη βομβιστική ενέργεια στην Άγκυρα να διατηρεί ακόμη ανοιχτές πληγές στην τουρκική κοινωνία, αλλά και στον απόηχο των πρόσφατες κυβερνητικών επεμβάσεων εναντίον μέσων ενημέρωσης.

Eπισης, από το καλοκαίρι, η ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας αναζωπυρώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, τερματίζοντας την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη για τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό που πραγματικά διακυβεύεται στις εκλογές της Κυριακής είναι η θέση παντοδυναμίας του προέδρου Ερντογάν στην τουρκική σκηνή. «Ο Ερντογάν θέλει να εισαγάγει ένα προεδρικό σύστημα που θα του επιτρέπει να συγκεντρώνει περισσότερες εξουσίες και μάχεται για να υπερασπιστεί τον εσωτερικό του κύκλο απέναντι σε έρευνες για διαφθορά τις οποίες προτίθεται να ανοίξει η αντιπολίτευση. Για να επιτύχει τους στόχους του και να παραμείνει η κυρίαρχη πολιτική φιγούρα στην Τουρκία πρέπει το κόμμα του να ξανακερδίσει την πλειοψηφία», αναφέρει το Bloomberg.

Οι δημοσκοπήσεις  έφεραν το AKP να συγκεντρώνει από το 40% ως το 43% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό που δεν του αρκεί για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Χθες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο νέας αποτυχίας, προσπάθησε να κινητοποιήσει την ύστατη ώρα τους οπαδούς του AKP, με την ελπίδα ότι τα προγνωστικά θα διαψευστούν. «Η Τουρκία έχει ανάγκη μια κυβέρνηση ισχυρή και ικανή σε αυτή την κρίσιμη περίοδο», είπε σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Θα σώσουμε την Τουρκία από τον τρόμο, τις συγκρούσεις, τη βία και τις αντιξοότητες», υποσχέθηκε.

 

Σχόλια