Σαν μαχαίρι στην καρδιά, σαν λύτρωση απ’ το πουθενά, λες και όλη η σοφία της ζωής μπορεί να αποτυπωθεί σε μια ιστορία μίας ώρας. Κάπως έτσι κυλούν τα πράγματα στην παράσταση «Το μυστικό της κυρίας Έλεν» της Ελένης Ζιώγα στο θέατρο «Επί Κολωνώ». Έπειτα από μια ενδελεχή έρευνα γύρω απ’ το παρελθόν της οικογένειας της, στηριγμένη στο βιβλίο του πατέρα της Βασίλη Ζιώγα ,«Όπως τα κούρντισες Θε’ μου», αλλά και στο προσωπικό της βίωμα, η Ελένη Ζιώγα καταθέτει στη σκηνή, συγγραφικά και υποκριτικά, έναν ύμνο γύρω απ’ την ανθρώπινη μοίρα, τις αλλεπάλληλες συμπτώσεις της τύχης και τα καλά κρυμμένα μυστικά που κλείνει πίσω της η εξώπορτα κάθε σπιτιού.

Η Ελένη Ζιώγα διαχειρίζεται φέτος σκηνικά ένα κομμάτι ζωής αμιγώς προσωπικό, με όλες τις αναγκαίες αποστάσεις καλυμμένες, γράφοντας για την ιστορία της γιαγιάς της, Ελένης, μιας γυναίκας τόσο έξω όσο και εντός των συμβάσεων της εποχής της, ενός κοριτσιού που ξεκίνησε φτωχό και υιοθετημένο απ’ τα Γιάννενα, πέρασε τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο, γνώρισε τον Ζέρβα και τον Βελουχιώτη, γεύτηκε τον έρωτα, έκανε παιδιά και έφτασε μέχρι τη Γαλλία να πουλά τις θαυματουργές κρέμες «Έλεν Χόλυγουντ».

Με λόγο καθημερινό, άλλοτε χιουμοριστικό κι άλλοτε βαθιά εσωστρεφή και σπαρακτικό, η Ελένη Ζιώγα γράφει μια ιστορία που καταφέρνει να περάσει απ’ το «εγώ» της βιογραφίας στο «εμείς» του κοινού, που πάντα έβρισκε καταφύγιο θεατρικά σε υποθέσεις που ανάγονται στη «συλλογική μνήμη». Το μυστικό της κυρίας Έλεν είναι κοινό για όλους, όλοι το έχουμε ακούσει, όλοι το έχουμε αισθανθεί να αιωρείται στην ατμόσφαιρα του ιδιωτικού μας χώρου, σε όλους είναι καλά μεταφρασμένο. Κι είναι άλλωστε αυτή και η επιτυχία του κειμένου: καταφέρνει και ξεπερνά κάθε στενό προσδιοριστικό πλαίσιο αναφορικά με τους πραγματικούς ήρωες, με απότοκο η κυρία Έλεν να καθίσταται στα μάτια μας ως ένας δικός μας άνθρωπος, απόλυτα προσωπικός, σχεδόν αναγκαίος για την συνειδητοποίηση της ενότητας, της σύζευξης πολλών προσωπικών όμοιων ιστοριών σε μια κοινή μοίρα, αυτή της ανθρώπινης ιστορίας, που άλλοτε πονά κι άλλοτε γελά, σαν ταξίδι χωρίς ακριβή προορισμό.

Με όψη ηλικιωμένης γυναίκας και ψυχή μικρού κοριτσιού, η Ελένη Ζιώγα κινείται υποκριτικά ορθά, αυθεντικά με γνήσιο και όχι επιτηδευμένο συναίσθημα, καταφέρνει να οδηγήσει το θεατή στην τελική λύτρωση και να προκαλέσει απρόσκοπτα το δάκρυ να κυλίσει στο πρόσωπο του. Η καθοδήγηση της Μαριάννας Κάλμπαρη στη σκηνοθεσία χωρίς υπερβολές, καταφέρνει να δαμάσει ένα κείμενο – καταπέλτη και να το οδηγήσει στο αναγκαίο μέτρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μετρημένο, απόλυτα μεστό και βαθιά αληθινό ξέσπασμα της ηρωίδας στη σκηνή που καλείται να διαχειριστεί τη θύμηση του θανάτου και της απώλειας.

Το φινάλε γράφεται κάτω απ’ τους ήχους της πάντα ξεχωριστής και συναισθηματικά «αναγκαίας» Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Ο «χορός των άστρων» δροσίζει και ηρεμεί την ατμόσφαιρα που πυροδοτήθηκε στη μία ώρα της παράστασης. Κάθε αστέρι, κάθε μνήμη, κάθε τι που αγαπά και ήθελε να τιμήσει, χορεύει μαζί της, πάνω της, στο μπλε της φόρεμα που μπορεί να γίνει για λίγο συμβολικά το μπλε του ουρανού.

Οι συντελεστές:
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαριάννα Κάλμπαρη, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Την παράσταση επενδύει με μουσική η Ευανθία Ρεμπούτσικα. Τους φωτισμούς σχεδίασε η Στέλλα Κάλτσου.

Πρεμιέρα: Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 εως Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Σάββατο στις 19:15 & Κυριακή στις 21:15

 Τιμές εισιτηρίων:  Κανονικό: 12,00€  /   Φοιτητικό & ανέργων: 8,00€

Διάρκεια: 55′

Αγορά εισιτηρίων-τηλεφωνικές κρατήσεις: Στο ταμείο του θεάτρου Επί Κολωνώ,
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, τηλ: 210-5138067
Προαγορά εισιτηρίων μέσω internet: www.epikolono.gr

http://www.musicity.gr/

Σχόλια