Το βιβλίο προσφορών για τα ελληνικά ομόλογα ανοίγει στο Λονδίνο αλλά η ελληνική έξοδος στις αγορές  δεν είναι απλά άλλο ένα κεφάλαιο στο χρονικό της ελληνικής κρίσης

Η επιλογή είναι και πολιτική- άλλωστε το οικονομικό επιτελείο δεν καιγόταν- και γεμάτη συμβολισμούς τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο που η Αγκελα Μέρκελ σπεύδει στην Αθηνα. Δεν το κάνει μόνο για στηρίξει τον Αντωνη Σαμαρά που θα μιλήσει για το «τέλος των Μνημονίων» αλλά και να στείλει ένα μήνυμα «επιτυχιας» της πολτικής της, μήνυμα που απευθύνεται και στους γερμανούς φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν τη στερεόοτυπη πλην λανθασμένη άποψη ότι πληρώνουν τις «αμαρτίες» του Νότου.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του «επιθυμεί» την συμμετοχή του εξωτερικού δανεισμού στην διασφάλιση των πόρων που θα εξασφαλίζουν με την σειρά τους την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ στην τριετία 2014 – 2016.

Και στο κλίμα αυτό οι επενδυτές- σύμφωνα με πολλές διεθνείς αναλύσεις- βλέπουν μια ευκαιρία πολύ καλής απόδοσης σε ένα σχετικά ασφαλές περιβάλλον, με την «εγγύηση» της ΕΕ .  Εχει ενδιαφέρον μια παρατήρηση του Spiegel: «Σε αντίθεση με τα γερμανικά ομόλογα, τα ελληνικά έχουν πολύ καλά επιτόκια, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν και ένα είδος γερμανικής κρατικής εγγύησης. Κι αυτό γιατί η καγκελάριος Μέρκελ υποσχέθηκε, μετά το κούρεμα του 2012, ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν πρόκειται να ξαναπληρώσουν για την Ελλάδα».    Αλλά, όπως σημειώνουν αναλυτές, η γερμανική εγγύηση μεταφράζεται σε συνέχιση της λιτότητας, όπως  έχει ξεκάθαρα πει ο Σόιμπλε.

Σχόλια