Συναγερμός σήμανε στις αρχές της Στοκχόλμης, όταν φορτηγό παρέσυρε πεζούς προτού προσκρούσει σε κτίριο όπου στεγάζεται πολυκατάστημα, στο κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τέσσερεις νεκροί και οκτώ τραυματίες.

Σουηδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ακούστηκαν και πυροβολισμοί, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- ένας τουλάχιστον άνδρας εξήλθε του φορτηγού και άνοιξε πυρ.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν έναν άνδρα να βγαίνει από το φορτηγό, φορώντας κουκούλα.

Άγνωστο παραμένει εάν έχει συλληφθεί, την ώρα που σουηδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι αναζητείται άνδρας με πράσινο μπουφάν και γκρι σκούφο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης έκλεψε το φορτηγό από τον οδηγό του, πριν το οδηγήσει πάνω στους πεζούς.

Υπήρξαν δε και αναφορές για ένα δεύτερο περιστατικό, με την Αστυνομία να κλείνει το κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Στο κέντρο της Στοκχόλμης επικράτησε πανικός, με πολίτες να τρέχουν σε κατάσταση αλλοφροσύνης για να διαφύγουν από το σημείο.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο της εφημερίδας Aftonbladet, η αστυνομία έκανε λόγο για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το πλήθος τρομοκρατήθηκε στη θέα του φορτηγού που παρέσυρε τους πεζούς, πολλοί εκ των οποίων έβαλαν τις φωνές: «Πίσω, πίσω, αυτό δεν είναι αστείο».

Σύμφωνα με δημοσιογράφο της Expressen, ο οποίος βρισκόταν επί τόπου, οι αστυνομικοί προειδοποιούσαν τον κόσμο λέγοντας: «Παρατήστε ό,τι κρατάτε και τρέξτε».

Εικόνες που μετέδωσαν σουηδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί δείχνουν ένα φορτηγό που εν μέρει έχει μπει μέσα στο πλαϊνό μέρος του πολυκαταστήματος Ahlens και μορφές που μοιάζουν με ανθρώπινες σορούς να έχουν καλυφθεί με κουβέρτες.

Εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι προς κάθε κατεύθυνση.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στα σουηδικά ΜΜΕ: «Σταθήκαμε μέσα σε ένα κατάστημα υποδημάτων και ακούσαμε θόρυβο. Άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν. Τότε βλέπω ένα μεγάλο φορτηγό να προσκρούει στον απέναντι τοίχο».

Έτερος αυτόπτης, ελληνικής καταγωγής, περιγράφει: «Βρισκόμουν στον κεντρικό δρόμο, όταν ένα μεγάλο φορτηγό εμφανίστηκε από το πουθενά. Δεν μπορούσα να δω αν κάποιος οδηγούσε ή βρισκόταν εκτός ελέγχου. Ερχόταν κατά πάνω μας. Έτρεξα όσο πιο γρήγορα μπορούσα».

Οι αρχές απέκλεισαν το σημείο. Ελικόπτερα της αστυνομίας πέταξαν πάνω από το κέντρο της Στοκχόλμης.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε ότι η χώρα του έγινε στόχος επίθεσης, αφήνοντας να εννοηθεί πως θεωρεί πως το συμβάν ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

Το συμβάν προκάλεσε προβλήματα στις μετακινήσεις με το Μετρό, καθώς σημειώθηκε πάνω από το σταθμό T-Centralen, από τον οποίο περνούν όλες οι γραμμές της Στοκχόλμης.

Οι σουηδικές αρχές βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς το περιστατικό έχει μεγάλες ομοιότητες με τα τρόμο-χτυπήματα στη Νίκαια, το Βερολίνο και -πριν από δύο εβδομάδες- στο Λονδίνο.

Σχόλια