Το μήνυμα ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης «δεν ξεθωριάζουν», έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για το ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση για έξοδο από την κρίση με αξιοπρέπεια και κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να κάνουν το επόμενο βήμα αλλά και τον λαό σε συστράτευση.

«Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε μέσα σε ένα πρωτοφανώς δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Πορευόμαστε, θα έλεγα, στο ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η απελθούσα κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας πως παρολ’ αυτά οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης δεν πρόκειται να ξεθωριάσουν.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην «πολιτική ελίτ» που τα προηγούμενα χρόνια κυβέρνησε λέγοντας πως το μνημόνιο δεν ήταν απλώς ένα κακό πρόγραμμα αλλά «η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων, της αυτοαπασχολούμενης μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών».

Σχολιάζοντας τους προκατόχους του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι απέτυχαν παταγωδώς να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, καθώς επέλεξαν να συνταχθούν με τις πιο ακραίες δυνάμεις και να υλοποιήσουν μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην ελληνική κοινωνία. «Ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε μια μακροχρόνια ύφεση η οποία όμως ήταν επιθυμητή από τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής» σημείωσε. ​

«Η πολιτική και οικονομική αυτή καταιγίδα ένα πράγμα άφησε ακλόνητο στη θέση του: Το πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος που στήριζε την πολιτική και οικονομική ελίτ αυτής της χώρας» είπε συνεχίζοντας, τονίζοντας ότι «καμία υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής που στήθηκε μεταξύ πολιτικής ελίτ, μιντιαρχών και Τραπεζών».

Σχόλια