Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στα πλαίσια της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές που θα γίνουν, αλλά τόνισε ότι τα ποσοστά που του δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις δεν του φτάνουν για να κυβέρνήσει.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι σε περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία και δεν υπάρχουν στη Βουλή αντιμνημονιακές δυνάμεις με τις οποίες θα μπορεί να συνεργαστεί, η μόνη λύση θα είναι η νέα εκλογική αναμέτρηση.

«Εμείς δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουμε με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, δεν θα τους αφήσουμε να μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας απάντηση μια σειρά ζητημάτων που του τέθηκαν:

 • Για την ΕΡΤ που ήταν η πρώτη ερώτηση που του τέθηκε, είπε: «Ό,τι έχουμε δεσμευτεί για την ΕΡΤ ισχύει. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση δεν θα υπάρχει δημόσια τηλεόραση που θα ελέγχεται από την κυβέρνηση αλλά από τους ανθρώπους της».
 • Για το πρόγραμμα που παρουσίασε και τις «παροχές» που υποσχέθηκε είπε: «Είναι προσβλητικό ενώ ο κόσμος υποφέρει κάποιοι να μιλούν για παροχές. Είναι παροχή το πρόγραμμα σίτισης ή για παροχή δωρεάν ρεύματος; Είναι παροχές να λέμε ότι θα οργανώσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια;» και συνέχισε: Εγώ περπατάω στο δρόμο και ακούω να μου λένε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Είναι παροχή το να ξεφύγουμε από τη ζούγκλα του ΕΝΦΙΑ;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 • «Εμείς δε μοιράσαμε υποσχέσεις, καταθέσαμε σχέδιο με αναπτυξιακή λογική» δήλωσε για να συνεχίσει: «Δε διατυπώσαμε το πρόγραμμα που θα θέλαμε, αλλά αυτό που μπορούμε κοστολογημένα».
 • «Είναι βέβαιο ότι, με κυβέρνηση Σαμαρά, θα αποφασίσουν οι εταίροι για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και όχι εμείς».
 • «Δε θα βρέξει ανάπτυξη, έχουμε πρόγραμμα. Καλώ τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μας πουν ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο».
 • «Ο δανεισμός δεν είναι λύση. Έχουμε συσσωρεύσει δάνεια το ένα πάνω στο άλλο. Η χώρα βυθίζεται στην ύφεση το ΑΕΠ της συρρικνώνεται. Χρειάζεται ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο. Είναι πρωτοφανές για μια χώρα σε περίοδο ειρήνης να εχει απωλέσει το 25% του ΑΕΠ της».
 • «Έχουμε σχέδιο ανασυγκρότησης. Αυτό το σχέδιο προβλέπει ανακατανομή υπαρχόντων πόρων και αναδιανομή μέσα απο στοχευμένες παρεμβάσεις μέσα απο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτή ειναι η λογική μας… Πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος μεσα απο την επιστροφή στη. Ανάπτυξη μονο έτσι θα βγούμε απο την κρίση».
 • «Εγώ δεν πρόκειται να ασχοληθώ ούτε να σχολιάσω τις δηλώσεις Σαμαρά. Δε με ενδιαφέρει τι λέει, αλλα τι κάνει».
 • «Η κυρία Λαγκάρντ δεν πετάει λόγια στον αέρα. Είχε δώσει στον Έλληνα υπουργό τη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες της Ελβετιας για την οποία δεν εχει γίνει τίποτα να βγαίνει δημόσια και να λέει ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της. Εδω βγαίνουν κάποια συμπεράσματα. Να γιατι δεν προχώρησε ο έλεγχος. Ποια είναι αυτή μαφία που κυβερνά τη χώρα που απειλεί διεθνείς παράγοντες. Έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όσοι νομίζουν οτι θα βρίσκονται στο απυρόβλητο γέλιουνται. Δεν μπορούν κάποιοι να κερδίζουν βγάζοντας τα λεφτά τους στο εξωτερικό».
 • «Ο κ. Σαμαράς θέλει να κρατηθεί γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας για να συνεχίσει την καταστροφική πολιτική του. Δεν τον ενδιαφέρει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας θα εκλεγεί από την επόμενη Βουλή και το πρόσωπο θα συγκεντρώνει την ευρύτερη συναίνεση».
 • Ωστόσο παραδέχτηκε πως το 26% δεν είναι ένα ποσοστό που δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ επαρκή κοινοβουλευτική δύναμη ακόμη και αν είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.
 • «Αν διαλυθεί η Ευρωζώνη και πάει κόντρα στον Ντράγκι η Μέρκελ τότε ειναι σενάριο που έχουμε μελετήσει αλλά είναι ενα σενάριο το οποίο ειναι εξαιρετικά δυσμενές για την παγκόσμια οικονομία. Είμαστε σε κρίσιμη στιγμή. Ο αποπληθωρισμός εγκυμονεί κινδύνους για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν οτι εμείς εδω ερχόμαστε να δώσουμε ενα σχέδιο ρεαλιστικό και προοπτικής. Δεν ερχόμαστε εδώ για να σας πούμε τι θα γίνει αν γίνει ο κατακλυσμός του Νώε».
 • «Το ασφαλιστικό είναι θέμα εξαιρετικά σοβαρό και ενδεχομένως είναι η συζήτηση γύρω από μια νέα μεγάλη κρίση μετά την κρίση του δημοσίου χρέους. Οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι πριν το μνημόνιο είχε εντοπισθεί το πρόβλημα. Και θα έρθει νωρίτερα από το 2020».
 • «Εμείς δεν αιθεροβατούμε. Θα βρούμε την δυνατότητα να υπάρξει εισροή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων και έτσι να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία. Σας ομολογώ ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος για το θέμα αυτό. Σε τι κοινωνία θέλουμε να ζούμε; Σε μια κοινωνία ζούγκλα; Εκεί που οι απόμαχοι της ζωής αν δεν έχουν περίθαλψη να πετιούνται στον δρόμο;
 • «Θα πρέπει και οι αντίπαλοί μας να επιλέξουν γιατί θα μας κατηγορούν. Μας λένε τρομοκράτες που θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρώπη αλλά είμαστε και συμβιβασμένοι που είμαστε με την διεθνή ελίτ. Δε γίνεται να είμαστε και τα δυο… Είμαι εξαιρετικά περήφανος που ό,τι λέω μέσα το λέω και έξω. Είμαι περήφανος που μου δίνεται να εκπροσώπηση τη γενιά μου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που έχω την τομή να εκπροσωπώ όχι μόνο ένα ρεύμα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη…».
 • «Εμείς θα πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να γίνει κοινωνικά βιώσιμο το χρέος. Αυτό είναι και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Αυτά είναι και τα δικά μας όπλα. Αυτό είναι το θέμα και δεν αφορά μόνο εμάς. Αφορά και άλλες χώρες. Η Ιταλία υποχρεούται να δίνει 5% πλεόνασμα για να φτάσει στα δεδομένα που οριστεί η συνθήκη του Μάαστριχτ. Ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται. Θα πετύχουμε πολλά περισσότερα από όσα κάποιοι νομίζουν. Θέλουμε την στήριξη του λαού μας. Με 26% ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα τα καταφέρει»
Σχόλια