Μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο και να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις, χτίζοντας εμπιστοσύνη τόσο έναντι του λαού όσο και έναντι των εταίρων.

Ο κ. Τσίπρας έκανε κατ’ ουσίαν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, με τις επαφές που είχαν εκείνος και ο υπουργός Οικονομικών στο εξωτερικό, το κλίμα που αντιμετώπισε η νέα ελληνική κυβέρνηση, με ποιες συμμαχίες προχώρησε και τι συγκρούσεις έκανε, με τη διαπίστωση ότι το κλίμα αυτό βελτιωνόταν από Eurogroup σε Eurogroup για να φτάσει η χώρα να κατακτήσει πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Συνοπτικά, τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης, έτσι όπως τα παρέθεσε ο πρωθυπουργός, ήταν, μεταξύ άλλων:

  • ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο,
  • η απεμπλοκή από τα Μνημόνια και τη λιτότητα,
  • η επίτευξη αυτής της ενδιάμεσης συμφωνίας -«ανάσα για τον ελληνικό λαό», την χαρακτήρισε σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας-
  • ακύρωση του σχεδίου που είχε ως στόχο την πολιτική και δημοσιονομική ασφυξία, που ουσιαστικά αποσκοπούσε να μετατρέψει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μια «σύντομη αριστερή» παρένθεση.
  • το τέλος των εξωπραγματικών πλεονασμάτων,
  • η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης με μεταρρυθμίσεις, που εν πολλοίς αποτελεί το σχέδιο της νέας κυβέρνησης και το οποίο σε μεγάλο βαθμό πατά στο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έγκριση της 4μηνης παράτασης από Eurogroup είναι ένα βήμα, όμως τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα και η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης, διεμήνυσε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε πως ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο και να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις, χτίζοντας εμπιστοσύνη τόσο έναντι του λαού όσο και έναντι των εταίρων.

Πρέπει να αποδείξουμε «ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες», συμπλήρωσε.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10.45 και συνεχίζεται ως αυτή την ώρα, ενώ μετά τον πρωθυπουργό μίλησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αν.υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις άλλων υπουργών και, φυσικά, των βουλευτών. Τον λόγο πήρε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και μάλιστα οι πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να του έχει απαντήσει.

 

Σχόλια