“Αν εκλεγούν Ρεπουμπλικανοί, θα υπάρξουν τεράστιες και απαίσιες αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιους τρελούς στην πολιτική. Για παράδειγμα η απάντηση του Τεντ Κρουζ στην τρομοκρατία είναι να βομβαρδίσουμε τους πάντες”.

Αυτά αναφέρει ο καθηγητής Νόαμ Τσόμσκι σε συνέντευξη του, ενώ ερωτηθείς για το τί εξωτερική πολιτική θα εφαρμόσει η Χίλαρι Κλίντον αν εκλεγεί, υποστηρίζει πως είναι “γεράκι” και εκείνη, “πολύ περισσότερο υπέρ των στρατιωτικών επεμβάσεων από τους κεντρώους Δημοκρατικούς, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Ομπάμα”.

“Πάρτε για παράδειγμα τη Λιβύη, εκείνη πίεζε περισσότερο για να τη βομβαρδίσουμε και τώρα κοιτάξτε τί έγινε. Όχι μόνο καταστράφηκε η χώρα αλλά η Λιβύη έγινε το κέντρο του τζιχαντισμού σε όλη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για μία καταστροφή, από όποια πλευρά και να το δει κανείς”, προσθέτει.

Για τον Σάντερς λέει πως τα πάει καλύτερα από ό,τι περίμενε, αλλά δεν έχει πολλά να πει για την εξωτερική πολιτική. “Είναι ένας Δημοκρατικός του New Deal και δίνει έμφαση στα εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ”, σημειώνει.

Προσθέτει ωστόσο πως η έμφαση που θέλει να δώσει στα εσωτερικά ίσως απαιτήσει επιθετική εξωτερική πολιτική και για να κερδίσει στήριξη στην πρώτη πολιτική ίσως αναγκαστεί να οδηγήσει την Αμερική σε επίθεση κατά κάποιου αδύναμου αντιπάλου.

Στην ερώτηση για το αν οι Αμερικανοί θα στήριζαν έναν ακόμη πόλεμο λέει πως το κοινό γενικά επηρεάζεται από τα ψέμματα. Όσο περισσότερη προπαγάνδα, τόσο μεγαλύτερη η στήριξη για τον πόλεμο. Για παράδειγμα όταν είπαν πως ο Σαντάμ θα επιτίθετο στις ΗΠΑ, η στήριξη του αμερικανικού κοινού για πολεμική επέμβαση αυξήθηκε.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Νοάμ Τσόμσκι στο Alternet

Σχόλια