Την μεταφορά 555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο Δημόσιο ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Ειδικότερα, πρόκειται για τα έσοδα που είχε το ΤΧΣ από την πληρωμή του μερίσματος των προνομιούχων μετοχών που είχαν πάρει οι τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση στο πλαίσιο του «πακέτου Αλογοσκούφη» το 2008.

Η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική της στάσης των ευρωπαίων, οι οποίοι κρατούν τη στρόφιγγα της ρευστότητας και την ανοιγοκλείνουν ανάλογα με την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή είχε συμφωνηθεί τα κεφάλαια αυτά να δοθούν στο Δημόσιο, αλλά το πρωί του Σαββάτου ο ESM δεν έδωσε το πράσινο φως, με το σκεπτικό ότι τα κεφάλαια του ΤΧΣ είναι για συγκεκριμένο σκοπό και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.

Επακολούθησαν διαπραγματεύσεις από την κυβέρνηση και το ΤΧΣ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και τη Δευτέρα αργά το απόγευμα, κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του ESM.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκειμένου να επανεξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης  του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

 

Σχόλια