Η ανάληψη ενός «προληπτικού προγράμματος» στήριξης από την Ελλάδα θα ήταν χρήσιμη (advisable), όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπηρεσιακός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Συμπλήρωσε πως το ύψος των σπρεντ των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύει πως η πρόσβαση της χώρας μας στις αγορές χρέους παραμένει επισφαλής και «ευαίσθητη», παρά τη «βελτίωση […] που έχει παρατηρηθεί κατά το 2014».

Τόνισε πως το Ταμείο δεν έχει ενημερωθεί από την Αθήνα για το ενδεχόμενο πρόωρου τερματισμού της δανειακής σύμβασης.

Σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Τόμσεν σχολίασε πως στη χώρα μας «πρέπει να γίνουν περισσότερα σε απόλυτους αριθμούς».

Παραδέχτηκε πως η Ελλάδα «έχει ίσως πετύχει τη μεγαλύτερη προσαρμογή από όλους», όμως υπογράμμισε πως το δημοσιονομικό «σημείο έναρξης» της χώρας μας ήταν κακό, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν «βαθιά δομικά προβλήματα» για την οικονομία.

Σε πρόσφατη έκθεσή του, το Ταμείο υπολόγισε τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας για τη διετία 2015-16 στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του κενού, περίπου 18 δισ. ευρώ, να αντιστοιχεί στο 2015.

 

Σχόλια