Στροφή των Γερμανών στο ερώτημα περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ καταγράφει το πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 52 % των ερωτηθέντων τάσσονται κατά της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πρόκειται για ένα ποσοστό αυξημένο κατά 11 % σε σχέση με το τελευταίο βαρόμετρο προ τριών εβδομάδων. Μόλις το 40 % τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Πριν από τρεις εβδομάδες το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνονταν στο 52 %.

Την ίδια ώρα οι περισσότεροι Γερμανοί διαφωνούν με τους χειρισμούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Μόλις το 11 % εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει μια σοβαρή συμπεριφορά έναντι των ευρωπαίων εταίρων. Η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι το 80 %, έχει αντίθετη άποψη.

Παράλληλα μόλις το 14 % πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων ενώ το 80 % το αμφισβητεί.

«Λόγω της διαμάχης για το χρέος και των ελληνικών απαιτήσεων για την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων η πλειονότητα των Γερμανών θεωρεί επιβαρυμένες της σχέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ και τη Γερμανία», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης Morgenmagazin παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Deutschlandtrend.

Σύμφωνα με αυτά, η συντριπτική πλειονότητα, και συγκεκριμένα το 54 % των ερωτηθέντων, χαρακτηρίζουν τις σχέσεις μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης λιγότερο καλές ενώ το 30 % μάλιστα τις χαρακτηρίζει κακές. Μόλις το 11 % θεωρεί τις σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Α. Μέρκελ και του Α. Τσίπρα καλές.

Και πέραν της πολιτικής όμως ένα μεγάλο μέρος των Γερμανών θεωρεί επιβαρυμένες τις σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών. Το 45 % αξιολογεί τις σχέσεις με τους ανθρώπους στην Ελλάδα ως πολύ καλές ή καλές ωστόσο την ίδια ώρα το 46 % τις χαρακτηρίζει λιγότερο καλές ή κακές.

*πηγή: DW/Κώστας Συμεωνίδης

 

Σχόλια