Καλά είναι τα νέα από την πορεία των εσόδων το Μάρτιο, ενώ ικανοποιητικές είναι οι πρώτες ενδείξεις και για τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Στα 4,23 δισ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα του κρατικού τακτικού προϋπολογισμού τον Μάρτιο, έναντι στόχου για 3,2 δισ. ευρώ. Από την άλλη, οι δαπάνες του τριμήνου περιορίστηκαν στα 12,522 δισ. ευρώ έναντι στόχου 14,038 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας συγκράτηση 1,516 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, στο τρίμηνο παρουσιάστηκε πρωτογενές πλεόνασμα 1,735 δισ. ευρώ έναντι στόχου μόλις 119 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δίνοντας ανάσα μετά την υστέρηση στο α’ δίμηνο και συμβάλλοντας στην επαναφορά των μεγεθών του προϋπολογισμού πιο κοντά στους στόχους.

Πλέον το βάρος μετατοπίζεται στην απόδοση της ρύθμισης των 100 δόσεων, για την οποία η ηλεκτρονική εφαρμογή ανοίγει αύριο, Παρασκευή.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου. Θα στηρίζεται, όπως είπε, στα στοιχεία του 2014 αλλά και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τετράμηνο του 2015. Το μεσοπρόθεσμο θα επικαιροποιηθεί με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη διαπραγμάτευση. Ειδικά για το 2015, ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το 1,5%.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν περαιτέρω τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ο κ. Μάρδας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στο πλαίσιο των εναλλακτικών που εξετάζονται να καταστεί υποχρεωτική με νόμο η αξιοποίηση των διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης.

 

Σχόλια