Την ανάγκη να ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα επεσήμανε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως δεν θα γίνει συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας.

«Το ζήτημα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η οποία είναι απαραίτητη, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για αποπληρωμή των ανοιχτών κονδυλίων» είπε και υπογράμμισε πως «δεν ασχολούμαστε καθόλου με ένα τρίτο πρόγραμμα».

«Υπήρξε από την Αθήνα αυτή η σαφής και απολύτως αδιαμφισβήτητη δήλωση από τον κ. Τσίπρα, ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί ένα τρίτο πακέτο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στις προσδοκίες του Βερολίνου από την ελληνική κυβέρνηση για το Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι τη Δευτέρα υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνει συζήτηση για την Ελλάδα και πρόσθεσε: «Έχουμε μία συμφωνία με την Ελλάδα. Έχουμε μία δήλωση που είναι πολύ ξεκάθαρη, όπου διευκρινίζονται όροι και επόμενα βήματα. Περιμένουμε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα συγκεκριμενοποιηθεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στη βάση της υπάρχουσας λίστας και ότι τότε αυτό το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί, ώστε οι τρεις θεσμοί να μπορέσουν να κάνουν έναν τελικό έλεγχο. Και αυτός ο τελικός έλεγχος και το θετικό του αποτέλεσμα αποτελεί προϋπόθεση για την αποπληρωμή των πόρων σε εκκρεμότητα».

«Από τη δική μας σκοπιά έχουν ειπωθεί όλα» υπογράμμισε ο κ. Γιέγκερ για να συμπληρώσει ότι τώρα πρέπει να γίνει δουλειά.

«Μέχρι τώρα γινόταν συζήτηση. Τώρα είναι ώρα να υλοποιηθούν μέτρα» είπε και διευκρίνισε ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα συζητηθούν όλα τα τρέχοντα θέματα στην Ευρωζώνη, ενώ σίγουρα θα γίνει συζήτηση και για την Ελλάδα.

«Περιμένουμε τη Δευτέρα, αντιθέτως προς τις περασμένες εβδομάδες, ένα απολύτως κανονικό Εurogroup, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα στην ατζέντα» κατέληξε ο κ. Γιέγκερ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στην έδρα της Επιτροπής, δήλωσε πως «είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε για τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα», ενώ και οι δύο τόνισαν ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Ευρωζώνη.

*Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Σχόλια