Με το τέλος της τουριστικής περιόδου, άρα και των εποχικών προσλήψεων που έχουν σχέση με τον τουρισμό, άλλαξε, αυτομάτως, και το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων καταγράφοντας αρνητικό πρόσημο για τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, έπειτα από οκτώ μήνες συνεχούς ανόδου, καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο για απόκλιση 3.960 θέσεων εργασίας στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων.

Σε ό,τι αφορά τον μήνα Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι «μετά από οκτώ συνεχόμενους θετικούς μήνες μέσα στο 2014, είναι ο πρώτος μήνας που παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο προσλήψεων απολύσεων – κατά 3.960 άτομα».

Χαρακτήρισε ωστόσο «αναμενόμενη» την εξέλιξη αυτή, καθώς, όπως είπε, «ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα που ιστορικά – λόγω λήξης της τουριστικής περιόδου σε πολλές περιοχές της χώρας – παρουσιάζει συνήθως αρνητικές ή οριακά θετικές ροές απασχόλησης». Σημείωσε δε ότι «το κατ΄ εξαίρεση υψηλότατο θετικό πλεόνασμα του περσινού Σεπτεμβρίου 2013 οφειλόταν κατά βάση στο κύμα μετατροπής ‘μαύρης εργασίας’ σε νόμιμες και φανερές θέσεις εργασίας, αμέσως μετά την εφαρμογή των νέων υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία».

 

Σχόλια