Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Η ανακοίνωση του ονόματος από τον Αλέξη Τσίπρα έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. «Άκουσα την πρόταση για την εκλογή Αριστερού προέδρου. Είναι μία εύλογη πρόταση και σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα για αυτό. Όμως η Αριστερά δεν υπήρξε αλαζονική απέναντι στην ιστορία. Δεν διεκδικούσε τα αξιώματα, αλλά έμπνευση και τη φυσική καθοδήγηση του λαού. Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης και να χαίρει υψηλής εκτίμησης.»

Όλα αυτά, σε περιβάλλον έντασης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις του Eurogroup, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Γ. Ντάϊσελμπλουμ.

«Είχε τεθεί υπ’ όψιν μας σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που θα εισηγείτο αρμόδιος επίτροπος Μοσκοβισί. Το αποδεχθήκαμε ως πλαίσιο συζήτησης. Έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης, όχι του προγράμματος, με ενδιάμεση συμφωνία προς ένα νέο συμβόλαιο. Προέβλεπε επίσης χρηματοδότηση των δράσεων για την ανθρωπιστική κρίση. Δεκαπέντε λεπτά πριν την έναρξη του Eurogroup ο κ. Ντάϊσελμπλουμ αντικατέστησε το σχέδιο με ένα νέο που μας εξωθούσε στο να το απορρίψουμε. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ευρωζώνη που θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση, παίζοντας με το μέλλον της Ευρωζώνης, εξυπηρετώντας τα σχέδια μίας χώρας.»
Σημείωσε δε, ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι μόνο πολιτική, είναι γεωπολιτική. «Τη λύση δεν θα τη δώσουν τεχνοκράτες, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης και για αυτό είμαστε αισιόδοξοι.»

Επίσης μιλώντας για τη διαπραγμάτευση είπε:

«Θα βγούμε από την παγίδα του χρέους που μας οδήγησαν αυτά τα πέντε χρόνια του μνημονίου.»
«Η Ελληνική Δημοκρατία δεν απειλεί και δεν απειλείται. Δεν θέτει και δεν αποδέχεται όρους, δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα, αλλά ως ισότιμος εταίρος.»
«Ο Β. Σόιμπλε έχασε τη ψυχραιμία του και εκφράστηκε υποτιμητικά προς τον ελληνικό λαό. Θα ήθελα να του επισημάνω ότι θα ήταν καλό να λυπάται τους λαούς που περπατούν με το κεφάλι σκυφτό.»
«Δεν δίνουμε αγώνα μόνο στο όνομα του ελληνικού λαού, αλλά στο όνομα των λαών της Ευρώπης που υφίστανται τη λιτότητα.»
«Η σωτηρία δεν έρχεται παρατείνοντας το λάθος, όπως μας ζητούν οι δανειστές και κάποιες πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να βιαστούμε και να συμβιβαστούμε. Δεν βιαζόμαστε και δεν συμβιβαζόματε. Θέλουμε λύση, όχι ρήξη. Εργαζόμαστε σκληρά για μία έντιμη και αμοιβαία επωφελή παρουσία. Οτιδήποτε άλλο είναι παράδοση, είναι ολοκλήρωση της ευθανασίας της πατρίδας. Είναι αποχώρηση από τον Ευρώπη του Διαφωτισμού και προσχώρηση στην Ευρώπη των τελεσιγράφων.»

Αναφερόμενος στο κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, σημείωσε ότι «ο λαός έχει πλέον οργανική σχέση με την κυβέρνηση και είναι συνυπεύθυνος στη διαπραγμάτευση.» Πρόσθεσε δε, ότι «δεν μας εκφράζει η ατυχής γελοιογραφία που απεικόνιζε τον Β. Σόιμπλε ως ναζί.»

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από τις προγραμματικές της δηλώσεις. Έτσι, την Πέμπτη η κυβέρνηση  θα καταθέσει νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις εκατό δόσεις για τις οφειλές προς το δημόσιο. Αργότερα δε, θα έρθει νόμος που θα αποκαθιστά την εργασιακή νομοθεσία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική «ώστε να γνωρίζει ο λαός ποιος γνωρίζει ποιος».

Σχόλια