Το σύμφωνο συμβίωσης θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα έλθει στη Βουλή τόνισε στον Βήμα FM ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε την πρόθεσή του να καταργήσει τις φυλακές Γ’ τύπου. Ωστόσο, όπως τόνισε, θα υπάρχουν πτέρυγες υψηλής ασφάλειας σε όλα τα άλλα σωφρονιστικά καταστήματα.

Για την αποφυλάκιση των βουλευτών της ΧΑ και την καθυστέρηση της δίκης ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε:

«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ταχύτητα στη Δικαιοσύνη. Οπωσδήποτε, όταν φτάνουμε στο 18μηνο, λόγω της ρύθμισης του Συντάγματος, οι προσωρινά κρατούμενοι πρέπει να αφήνονται ελεύθεροι. Το θέμα εδώ είναι η καθυστέρηση της Δικαιοσύνης.

Όταν βέβαια οι κατηγορούμενοι είναι πολλοί, οι μάρτυρες είναι πάρα πολλοί και η κατάθεση του καθενός θέλει ένα χρονικό διάστημα και βεβαίως υπάρχουν κι άλλες δίκες, δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να αφήνει τα έργα της και να ασχολείται με μια υπόθεση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε πως σε ορισμένες περιπτώσεις η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη.

Χρειάζεται συμπίεση για να γίνει η επιτάχυνση των δικών, αλλά και νομοθετικά μέτρα και οπωσδήποτε μέτρα υποδομής. Αυτό το οποίο μπορώ οπωσδήποτε να σας πω είναι ότι η επιβράδυνση της διαδικασίας στα ποινικά δικαστήρια είναι ένα γενικευμένο φαινόμενο που οφείλεται στην υποστελέχωση και στην έλλειψη δικαστών.

Όμως, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Μετά οφείλεται και σε δυσκολίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο δίνονται οι αναβολές (στις δίκες).

Κάποιες προσλήψεις που αφορούν και το ποινικό σύστημα μέσα από το πρόγραμμα του 2015 προβλέπονται. Έχω την εντύπωση ότι δεν θα είναι επαρκείς.

 

Σχόλια