Τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας αναλαμβάνει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται ο Μαχμούντ Αμπάς βάσει συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Φατάχ και η Χαμάς, όπως ανακοίνωσαν στους δημοσιογράφους οι διαπραγματευτές στις συνομιλίες που έλαβαν χώρα υπό αιγυπτιακή μεσολάβηση στο Κάιρο -εν όψει των συνομιλιών με το Ισραήλ τον Οκτώβριο.

Η συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων περιλάμβανε τον όρο ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα παραλάβει από τη Χαμάς την πολιτική διοίκηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, η διαμάχη σχετικά με τη μη καταβολή εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στη Γάζα επέφερε τριβές μεταξύ των παλαιστινιακών κινημάτων σε βαθμό που ο μεταξύ τους διάλογος έφθασε κοντά σε σημείο κατάρρευσης.

«Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται από την κυβέρνηση ενότητας διότι είναι Παλαιστίνιοι και αυτή είναι κυβέρνηση όλων των Παλαιστινίων» δήλωσε την Πέμπτη ο Αζάμ Αχμέντ της Φατάχ, του κινήματος του Μαχμούντ Αμπάς, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο εκπρόσωπος της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ ανέφερε επίσης ότι ο έλεγχος των μεθοριακών περασμάτων της Λωρίδας της Γάζας θα ασκείται από τα Ηνωμένα Έθνη μαζί με την κυβέρνηση ενότητας.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα έλθουν σε συμφωνία με το Ισραήλ και την κυβέρνηση ενότητας για τη διαχείριση των περασμάτων» δήλωσε ο Μαρζούκ διευκρινίζοντας ότι στο Κάιρο δεν έγινε συζήτηση σχετικά με συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο.

Σχόλια