Ισλαμιστές μαχητές στις Φιλιππίνες που συνδέονται με την αλ-Κάιντα, δήλωσαν σήμερα Πέμπτη ότι θα σκοτώσουν στις 17 Οκτωβρίου έναν από τους δύο Γερμανούς που κρατούν, αν δεν εκπληρωθούν τα αιτήματά τους.

Αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ συνέλαβαν τον Απρίλιο τους δύο Γερμανούς, οι οποίοι έπλεαν με ιστιοπλοϊκό από τη δυτικό νησί Παλάουαν των Φιλιππίνων στην ανατολική επαρχία Σαμπάχ της Μαλαισίας.

Οι αντάρτες ζητούν 250 εκατ. πέσος (4,4 εκατ. ευρώ) ως λύτρα και να σταματήσει η Γερμανία να υποστηρίζει τις υπό τις ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Σήμερα θα σας πούμε για το τελεσίγραφο», είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με δημοσιογράφους στην πόλη Ζαμποάνγκα, στις νότιες Φιλιππίνες, ένας μουσουλμάνος αντάρτης που είπε πως ονομάζεται Αμπού Ράμι και πως είναι ένας εκπρόσωπος της Αμπού Σαγιάφ.

«Μετά τις 3 μ.μ. της Παρασκευής 17 Οκτωβρίου 2014 ένας απ’ αυτούς δεν θα είναι ζωντανός. Θα το δει το κοινό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δείξουμε ότι δεν παίζουμε παιγνίδια».

Αξιωματούχοι των φιλιππινέζικων δυνάμεων ασφαλείας λένε πως οι Γερμανοί κρατούνται στις ζούγκλες του Τζόλο, ενός απομακρυσμένου νότιου νησιού που αποτελεί θερμοκήπιο ισλαμιστών μαχητών σ’ αυτή την κυρίως Καθολική χώρα.

Η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ έχει πραγματοποιήσει απαγωγές, δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις. Οι μαχητές της είναι γνωστό πως κρατούν αρκετούς άλλους ξένους.

Δεν είναι σαφές αν οι ένοπλοι της Αμπού Σαγιάφ έχουν επαφές με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή.

Η Γερμανία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή, αλλά έχει παραβιάσει ένα μεταπολεμικό ταμπού στέλνοντας όπλα σε ζώνες συγκρούσεων, καθώς συμφώνησε να εξοπλίσει τους κούρδους μαχητές που πολεμούν τους τζιχαντιστές στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 17 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και 40 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους εναντίον στρατιωτικών βάσεων και αστυνομικών τμημάτων στο δυτικό Ιράκ, δήλωσαν σήμερα πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

Οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στην πόλη Χιτ σκοτώνοντας 11 αστυνομικούς, ενώ εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον και μιας στρατιωτικής βάσης κοντά στη Ραμάντι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 6 στρατιώτες. Είκοσι τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε κάθε μία από τις επιθέσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 

Σχόλια