Το υπουργείο Ανάπτυξης κινείται προς την καθιέρωση της νέας κατηγορίας για γάλα που θα διαρκεί περίπου δέκα ημέρες, επικαλούμενο το χρονικό όριο για την καταλληλότητα του γάλακτος από τη διαδικασία παστερίωσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.
Η μέχρι τώρα θέση του υπουργείου Ανάπτυξης, να απαλειφθεί η χρήση του χαρακτηρισμού «φρέσκο» στο γάλα χαμηλής παστερίωσης, δεν ισχύει πλέον και η νέα συζητούμενη λύση είναι να παραμείνει ως έχει η δυνατότητα χρήσης του όρου «φρέσκο» στις συσκευασίες, αλλά να απελευθερωθεί πλήρως η διάρκεια του γάλακτος, μέχρι του χρονικού ορίου που προσδιορίζεται επιστημονικά (θεωρείται ότι η διαδικασία της παστερίωσης εξασφαλίζει την καταλληλότητα του γάλακτος για ένα διάστημα 10 ημερών περίπου).
Η αλλαγή τοποθετεί το γάλα υψηλής παστερίωσης δέκα ή περισσότερων ημερών, στην ίδια κατηγορία με το φρέσκο γάλα πέντε ημερών που έχει παστεριωθεί στη μικρότερη δυνατή θερμοκρασία των 71,7 βαθμών Κελσίου, ώστε να μπορεί να διαρκέσει μέχρι και πέντε ημέρες.
Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα γάλατα θα είναι «φρέσκα», χωρίς να διαχωρίζονται ποιοτικά. Και αυτά που έχουν παστεριωθεί στους 71,7 βαθμούς και αυτά που έχουν «βράσει» σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες…
Παράλληλα, δεν θα επιτραπεί η κυκλοφορία ξεχωριστής κατηγορίας γάλακτος μιας-δύο ημερών, όπως ζητούσε αρχικώς η κυβέρνηση.
Τα αποτελέσματα ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους του αναπληρωτή υπουργού, κ. Μ. Χαρακόπουλο, θα είναι τα ίδια: καταστροφικό χτύπημα στην αγελαδοτροφία και αθρόες εισαγωγές γάλακτος που θα επιφέρουν δραματική αύξηση του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. Και όλα αυτά με αμφίβολο όφελος για τον καταναλωτή στην τελική τιμή.