Απέκλεισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star, το ενδεχόμενο νέας συνεργασίας με τον πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας ότι διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθείται. Σημείωσε, πάντως, ότι δεν έχει πρόβλημα με το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά.

Πυρά εξαπέλυσε και για  «το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, επισημαίνοντας:

«Το νέο δεν μπορεί να προσδιορίζεται από το χρόνο της εμφάνισης του, όταν μάλιστα προσπαθεί να οικοδομηθεί με υλικά του παρελθόντος, τότε γίνεται ακόμα πιο αρνητικό και επικίνδυνο, διότι αναπαράγει αυτή τη φθαρμένη πολιτική του παρελθόντος. Κατά συνέπεια το όποιο ΠΟΤΑΜΙ φιλοδοξεί να έχει καταγραφή στην ελληνική πολιτική  πραγματικότητα, πρέπει να πει στον ελληνικό λαό τι θέλει.

Έχω δει ελάχιστες προτάσεις αυτής της κίνησης. Αλλά δεν μπορείς  να συγκροτείς κίνηση, κόμμα αναφερόμενος γενικώς, ότι εγώ είμαι κάτι νέο. Το νέο πως προσδιορίζεται; Ποιες είναι οι πολιτικές θέσεις; Ποιος είναι εκείνος ο αρμός που δένει την πολιτική παρουσία του όποιου σχήματος με τις ανάγκες της κοινωνίας, διότι τι είναι τα κόμματα; Τα κόμματα είναι έκφραση των διεκδικήσεων και των αναγκών της κοινωνίας, διαφορετικά δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Διαφορετικά δικαιολογείται η καχυποψία, για να μην πω η βεβαιότητα, ότι αυτά τα κόμματα γίνονται για να εξυπηρετήσουν κάτι άλλο και όχι τις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας.»

Στη συνέντευξη του, o πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς  τόνισε ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα «είναι μία συμφωνία γεμάτη από υποχωρήσεις αναφορικά με την στάση που έπρεπε να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση»

« Έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα που καθορίζεται στα 2,9 δισ. . Αυτό βέβαια προέκυψε –αν θέλετε- με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, με την υπερφορολόγηση, από το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει εξοφλήσει υποχρεώσεις που έχει απέναντι σε φυσικά πρόσωπα. Αλλά εν πάση περιπτώσει προέκυψε ένα πρωτογενές πλεόνασμα που δεν θέλω να υποτιμήσω», είπε ο κ. Κουβέλης και υπογράμμισε: «Αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα, τα 2,9 δισ. δεν μπορεί να φτάσει στη διανομή του τα 500-600 εκατ., με το δεδομένο ότι είναι συμφωνία με τους εταίρους ότι το 70% το οποίο προκύπτει ως αποτέλεσμα της επιτυχίας των στόχων πρέπει να γυρίσει στην κοινωνία. Επομένως από τα 2,9 δισ. ευρώ θα έπρεπε να έχουν γυρίσει στην ελληνική κοινωνία περίπου 2 δισεκατομμύρια».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε  την ενίσχυση των δράσεων για έναν «πολιτισμό της καθημερινότητας και της αλληλεγγύης, με σταθερό μέτωπο απέναντι στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον νέο-ναζισμό», ενώ επισήμανε ότι  «η  κρίση δεν είναι οικονομική αλλά πολιτική, ηθική και πολιτισμική».

Για μία ακόμη φοράς ο Φ. Κουβέλης διατύπωσε αιχμές κατά  του ΠΑΣΟΚ για την αποτυχία συμφωνίας σε κοινή κάθοδο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.  «Σε όσους μας κατηγόρησαν, το τελευταίο καιρό, γιατί δεν συμφωνήσαμε στη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση ενός ενιαίου τρίτου πόλου, απαντούμε ότι οι πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών» τόνισε. Όπως συμπλήρωσε, η   ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι «έκανε επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών και τη στρατηγική σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία».


Σχόλια