Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης απέρριψε για άλλη μια φορά και με αιχμηρό τρόπο το κάλεσμα για συστράτευση στην Ελιά που του απηύθυνε -συνεπικουρούμενος από τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η «ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συμμαχία» υποστηρίζει την υποψηφιότητα Σουλτς αυτόνομα και επισήμανε ότι «κανένας δεν έχει το μονοπώλιο στην Ελλάδα να δηλώνει ευρωσοσιαλιστής».

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση με τον Μ.Σουλτς, το βράδυ της Κυριακής, ο Φ.Κουβέλης δήλωσε: «Η ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία μετέχει στην προσπάθεια αυτή αυτόνομα και ισότιμα προς όποια άλλη πολιτική δύναμη από την Ελλάδα θέλει να υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Μάρτιν Σούλτς.

»Κανένας δεν έχει το μονοπώλιο στην Ελλάδα να δηλώνει ευρωσοσιαλιστής ή οτιδήποτε άλλο σχετικό. Εκείνο το οποίο εμείς δηλώνουμε είναι ο σαφής ευρωπαικός μας προσανατολισμός, ο καθημερινός μας αγώνας και η διεκδίκησή μας για να υπάρξει η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς επιχείρησε να τηρήσει αποστάσεις από την αντιπαράθεση: Στην ερώτηση: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διαφωνεί με την υποστήριξή που σας παρέχει η ΔΗΜΑΡ», ο Μ.Σουλτς απάντησε: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι απόψε συναντιέμαι με τον κ. Κουβέλη. Δεν μπορώ ωστόσο να μπω στα εσωτερικά των αριστερών κινήσεων, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου».

Λίγο νωρίτερα, από το βήμα της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Ελιάς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε απευθύνει νέο κάλεσμα συστράτευσης στον Φ.Κουβέλη. Είχε, δε, ζητήσει από τον Μάρτιν Σουλτς να μεταφέρει στον Φ.Κουβέλη την αναγκαιότητα της συσπείρωσης.

Σχόλια