Στις πολιτικές εξελίξεις, τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αλλά και στα επόμενα βήματα της ΔΗΜΑΡ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, με συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra Channel και στον δημοσιογράφο Αιμίλιο Λιάτσο.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους

Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι τον Ιούλιο θα κριθούν πολλά, σημείωσε ότι η συμφωνία – γέφυρα έχει θετικά στοιχεία. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσέλθει στο Eurogroup της  επόμενης Δευτέρας με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να πειστούν και οι εταίροι.

«Εκείνο που προέχει είναι άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, να αρχίσει η κυβέρνηση να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες και επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεχάσει τις υποσχέσεις που έδωσε.

Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι  η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί από το Grexit,  – «δεν είναι σήμερα το 2012» είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά βαθύτατα πολιτικό, επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι αφηρημένη έννοια και έκανε λόγο για «σκοτεινό πρόσωπο της Ευρώπης» σημειώνοντας την άνοδο ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων.

Δεν είναι βιώσιμο το χρέος

Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται αναδιάρθρωση με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίου και μια περίοδο χάριτος, ενώ αναφερόμενος στην «υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ» από την αρχική θέση για κούρεμα, τόνισε ότι είναι αναγκαία η προσγείωση στην πραγματικότητα για να μπορέσει κανείς να την αλλάξει.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε τη στήριξη που έχει η νέα κυβέρνηση από μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού, για να υπογραμμίσει ότι πρέπει τώρα να γίνουν μεγάλες τομές, οι οποίες προϋποθέτουν και  «σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα που ιδιοποιούνται το δημόσιο συμφέρον».

Η ΔΗΜΑΡ και τα επόμενα βήματα

Αναφερόμενος στην εκλογική πορεία της ΔΗΜΑΡ,  ο Φώτης Κουβέλης παρατήρησε ότι «χάσαμε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων όταν μπήκαμε στην κυβέρνηση και ένα κομμάτι όταν αποχωρήσαμε». «Και οι δύο κινήσεις μας ήταν πράξεις ευθύνης. Οι αποφάσεις ελήφθησαν συλλογικά, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία» σημείωσε για να προσθέσει:  «Αν πλήρωσε κάτι η ΔΗΜΑΡ είναι ο σεβασμός στις συλλογικές διαδικασίες. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι όλα αυτά που καταγράφηκαν ως εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και η προβολή τους στην κοινωνία.»

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι η ΔΗΜΑΡ, αν και ήξερε ότι θα ήταν δύσκολη η πορεία της, αποφάσισε να μην ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας έτσι ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και να αλλάξει σελίδα. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι πόσο εύκολο θα ήταν για τον ίδιο να θυσιάσει όλα αυτά τα πολιτικά ζητήματα και να μπει στη συζήτηση για να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Δεν το έπραξα. Δεν έχω μετανιώσει. Έχω απόλυτα ήρεμη την πολιτική μου συνείδηση. Προέταξα το μείζον συμφέρον του τόπου. Να πάμε σε εκλογές, να αλλάξει σελίδα ο τόπος» τόνισε.

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Συνέδριο του κόμματος στις αρχές Μαΐου θα είναι συνέδριο επανεκκίνησης, σημειώνοντας ότι οι απόψεις της ΔΗΜΑΡ εξακολουθούν να είναι χρήσιμες για τον τόπο.

Τόνισε ότι όπως έχει ανακοινώσει δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος ώστε να προχωρήσει η αναγκαία ανανέωση από τον Πρόεδρο έως και την Κεντρική Επιτροπή. «Σε καμία όμως περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαι παρών στη Δημοκρατική Αριστερά και στην πολιτική ζωή του τόπου» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

 

Σχόλια