Πολιτικός Μηχανικός με οικονομικές σπουδές. Εργάζεται ως αναπτυξιακός και επενδυτικός σύμβουλος. Από την Νεολαία Λαμπράκη, την Αντιδικτακτορική Αντίσταση, με πληθώρα άλλων δράσεων και με εμπειρία και συστηματική ενασχόληση στο Δήμο Αθηναίων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος του ΔΣ Αθηναίων, κ .Φώτης Προβατάς, θέτει υποψηφιότητα με τον συνδυασμό «Δικαίωμα στην Πόλη», του Γ.Καμίνη. Για μια Αθήνα, Μητρόπολη, ελκυστική σε επενδύσεις, διαφάνεια και αλληλεγγύη.
Με την ανεργία στο ζενίθ και τη μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών να τα βγάζει δύσκολα πέρα, ποιές ήταν οι δράσεις του Δήμου για την στήριξη της επιχειρηματικότητας. Ποιές δυνατότητες δίνει το κέντρο στήριξης του Δήμου;
Πράγματι αναλαμβάνοντας τη θητεία μας στις αρχές του 2011 μπήκαμε μέσα στη καρδία της κρίσης. Αναπροσανατολίσαμε όλη μας τη δουλειά και όλες μας τις δράσεις , δεν υπήρχε χώρος για οράματα, οπότε αυτό που είχαμε να κάνουμε ήταν να συμβάλλουμε ώστε να επιβιώσει η πόλη, οι πολίτες και να υποστούμε τη μικρότερη δυνατή ζημία στον τομέα των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις έκλειναν η μια μετά την άλλη και προσέθεταν νέους ανέργους, ανθρώπους που έχαναν τα σπίτια τους και έμεναν στις πλατείες. Στόχος μας ήταν κανείς να μην μένει στους δρόμους και τις πλατείες. Παιδιά λιποθυμούσαν στα σχολεία επειδή δεν είχαν να φάνε. Στα συσσίτια, από 1000-2000 ανθρώπους, φτωχούς μετανάστες άστεγους κλπ φτάσαμε να προσφέρουμε φαγητό σε 20,000 ανθρώπους, πολλοί από αυτούς άνθρωποι με κουστούμια και οικογενειάρχες χωρίς κανένα πόρο πια. Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος. Τώρα η πόλη φαίνεται να στέκεται στα πόδια της και υπάρχουν κάποια σημάδια αισιοδοξίας. Καθήκον είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανεργία.
Αυτό σημαίνει ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε τους ανέργους δημοσίους υπαλλήλους. Για αυτό λοιπόν έχουμε φτιάξει διάφορες «ομπρέλες συνεργασίας» με ξένες πρωτεύουσες και φέρνουμε ξένους επιχειρηματίες. Μας ενδιαφέρουν πολύ οι εξαγωγές προϊόντων μας. Δεν έχουμε βαριά βιομηχανία ούτε high tech. Έχουμε βιομηχανία ελαφρά τροφίμων, αγροτικά προϊόντα. Ξεκινήσαμε με την Κίνα, συγκεκριμένα με το Πεκίνο, τη Σανγκάη, τη Σεν Τζεν..
Τα οφέλη;
Στην αποστολή μας στη Σεν Τζεν παρευρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ελληνικές εταιρίες με αποτέλεσμα να γίνει ένα b2b μεταξύ 165 τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες είναι πολύ μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα. Το κέρδος από όλα αυτά είναι ότι η Αθήνα έχει μετατραπεί στην πύλη της Κίνας προς την ΕΕ. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως ενδιαφέρονται να έχουν logistics και στην Αθήνα πλην του Πειραιά. Παράλληλα μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το Ελ. Βενιζέλος όπου επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα νέο hub με logistics εξαγοράζοντας το αεροδρόμιο.
Το ίδιο γίνεται και στην πρώην Σοβιετική Ένωση και στις αναπτυγμένες αραβικές χώρες. Κυρίως με το Κουβέϊτ σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, υπάρχουν προγραμματισμένες επαφές και με τα Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία το Κατάρ και έχουμε προετοιμάσει το έδαφος με Ρωσία, Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν.
Αξίζει όμως να πούμε και δυο λόγια για τον τουρισμό.
Σωστά, ο τουρισμός είναι μια «ατμομηχανή» που πρέπει να μπει γρήγορα μπροστά. Έχουμε τα πάντα ήλιο, θάλασσα και υποδομές με ξενοδοχεία κλπ. Πριν 6 μήνες στο Πεκίνο είχα την τιμή να ανακηρυχθώ Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Πόλεων με πρόεδρο μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα τον Δήμαρχο του Πεκίνο. Συμμετείχαν 60 πόλεις ανά τον κόσμο και οι 50 μεγαλύτερες εταιρίες της τουριστικής βιομηχανίας. Έχουμε τις υποδομές αλλά πρέπει να προσελκύσουμε λοιπόν και άλλους τουρίστες και καταναλωτές.
Πείτε μου δυο λόγια για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Σε τι φάση βρισκόμαστε και ποιές οι διεργασίες;
Γίνονται πολλές συζητήσεις από πολλές πλευρές για αυτό το μεγάλο project και για τη χρησιμότητα του και για το αν θα φέρει τα προσδοκόμενα οφέλη, πόσο μάλλον αφού δεν πρόκειται για επένδυση ιδιωτών αλλά μέσω ΕΣΠΑ. Οι εμπειρογνώμονες θέτουν διάφορα ερωτήματα ως προς την βιωσιμότητα του. Δηλαδή, αν οι μελέτες για τις συγκοινωνίες και το κυκλοφοριακό αποδεικνύουν ότι το κέντρο μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς την Πανεπιστημίου. Θεωρητικά είναι μια εξαιρετική λύση αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος σε σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές κάτω από την Πανεπιστημίου, καθώς κάποιες θα χρειαστεί να ανακατασκευαστούν. Απαιτείται όμως δημόσιος διάλογος. Θα είναι ευχής έργων πάντως αν αυτό το έργο μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες της πόλης. Μένουν όμως οι τελικές αποφάνσεις των επιστημόνων παρόλο που έχουμε φτάσει πολύ κοντά στη δημοπράτηση των έργων.
Σε κοινωνικό επίπεδο, θεωρείτε ότι μπορεί να εξαλειφθεί η «γκετοποίηση» κάποιων διαμερισμάτων και οι ακραίες συμπεριφορές , απόρροια πολλές φορές από το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή»;
Οι κυβερνήσεις εγκατέλειψαν την Αθήνα τα τελευταία χρόνια από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως το ίδιο συνέβη και με τη Δημοτική Αρχή. Τα γκέτο στην Αθήνα δημιουργήθηκαν με απόλυτη ευθύνη της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Δεν πίεσε την ΕΕ ώστε να αποδεχτεί ότι είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Απεναντίας, έστελνε απευθείας στο κέντρο της Αθήνα τους μετανάστες ενώ κάποια μερίδα αυτών θα μπορούσε να διοχετευθεί και σ’ όλη την ελληνική επικράτεια.
Το τελευταίο καιρό η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά. Θα θυμάστε εσείς τη κατάσταση στην οδό Σοφοκλέους πχ. Με τις δυνάμεις που έχει η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την αστυνομία έχουν δημιουργηθεί χώροι συγκέντρωσης. Είναι επώδυνες διαδικασίες αυτές όμως. Παράλληλα όμως προσπαθούμε να φωτίσουμε την πόλη όσο το δυνατόν και δίνουμε έξτρα άδειες για τραπεζοκαθίσματα σε διάφορες πλατείες με σκοπό να μαζέψουμε τον κόσμο και να διώξουμε την εγκληματικότητα. Η λύση όμως έρχεται κεντρικά πείθοντας τους ανθρώπους ότι θα ήταν προς όφελος να φύγουν, δεδομένου και της κρίσης και πιέζοντας την ΕΕ να μοιραστεί το βάρος που δεν είναι φυσικά μόνο δικό μας.
Ένα τελευταίο μήνυμα. Γιατί με τον κ. Καμίνη; Τι λέτε προς τους αναποφάσιστους δημότες;
Θέλουμε να ολοκληρώσουμε το όραμα μας. Από ένα δήμο με μεγάλες υποχρεώσεις χωρίς να λάβουμε κανένα δάνειο πέτυχαμε πλεόνασμα. Με έργα, αναπλάσεις και αποκατάσταση κτηρίων. Με μηδενικό κόστος δε, αναπτύξαμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Για αυτά, για πολλά άλλα και κάτι μεγαλύτερο: Να γίνει η Αθήνα, Μητροπολιτική πρωτεύουσα όπως οι πρωτεύουσες του εξωτερικού. Με κεντρικό ΔΣ που θα παίρνει τις στρατηγικές αποφάσεις και αποκέντρωση ταυτόχρονα ώστε γύρω γύρω να υπάρχουν μικρότερες ενότητες με δικά τους τοπικά συμβούλια που θα έχουν budget, υπαλλήλους και εξουσία να παίρνουν αποφάσεις. Έτσι, τα τοπικά προβλήματα πχ ένα άλσος στη γειτονία, τα ΚΑΠΗ κλπ να λύνονται εκεί κοντά στη γειτονία και τους πολίτες.
Αναφορικά με τους αναποφάσιστους θέλω να πω: Ο πολίτης που βίωσε τη κρίση και τις συνέπειες στη χώρα δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος. Έχουμε και εμείς ευθύνη, εμείς ψηφίσαμε τις εκάστοτε κυβερνήσεις
Η λύση είναι να συμμετέχουμε στα κοινά και τις αποφάσεις. Ο πολίτης που αφήνει τους άλλους να δρουν και να αποφασίζουν γι αυτόν δεν μπορεί να καταξιώνεται ως πολίτης και κάτοικος της πόλης, όπως άλλωστε το έβλεπαν οι Αρχαίοι Έλληνες.
Ήταν οι πρώτοι που αποκαλούσαν ως ιδιώτες όσους δεν ασχολούνταν με τα κοινά, όπου ιδιώτης σήμαινε «ηλίθιος». Κάποιος που δεν καταλαβαίνει ότι πρέπει να συναποφασίζει για τη τύχη του.
Ο πολίτης ας ψηφίσει ότι θέλει και επιθυμεί. ΠΡΕΠΕΙ όμως να συμμετέχει. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγήκε από την κρίση που βιώνουμε.
Πηγή: Σοφοκλέουςin/ Β.Κρόκο