Η εξημέρωση των πρώτων σκύλων από τους άγριους λύκους ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που επέτρεψε στους προγόνους του σύγχρονου ή «έμφρονος» ανθρώπου (Homo sapiens) να εξαφανίσει τα «ξαδέρφια» του, τους Νεάντερταλ, από την Ευρώπη πριν από περίπου 40.000 χρόνια. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται μια επιφανής Aμερικανίδα ανθρωπολόγος, σύμφωνα με την οποία τα πρώτα λυκόσκυλα έπαιξαν ρόλο – κλειδί για να γείρει η πλάστιγγα υπέρ των προγόνων μας ανθρώπων των σπηλαίων, όταν αυτοί συνάντησαν τους Νεάντερταλ στη «γηραιά ήπειρο», μετά την άφιξή τους από την Αφρική.

neandertal-sapiens

Οι Νεάντερταλ εμφανίστηκαν πριν από 350.000 χρόνια και, αφού εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και στην Ασία, εξαφανίστηκαν πριν από 40.000 χρόνια, λίγο μετά την άφιξη των προγόνων μας στην «γηραιά ήπειρο».

Οι Homo sapiens εμφανίστηκαν ίσως πριν από 200.000 χρόνια στην Αφρική, από την οποία έφυγαν πριν από τουλάχιστον 60.000 χρόνια και σήμερα έχουν πια κατακλύσει όλον τον πλανήτη μετά από διαδοχικές μεταναστεύσεις.

Η καθηγήτρια Πατ Σίπμαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, η οποία αυτόν τον μήνα θα εκδώσει και σχετικό βιβλίο («Οι επιδρομείς: Πώς οι άνθρωποι και οι σκύλοι τους οδήγησαν στην εξαφάνιση τους Νεάντερταλ») όπου υποστηρίζει την πρωτότυπη θεωρία της, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπένεντ». Η ίδια εκτιμά ότι οι εξημερωμένοι λύκοι που βοηθούσαν τους προγόνους μας να κυνηγάνε, τους έδωσαν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όχι μόνο έναντι των θηραμάτων τους, αλλά και έναντι των Νεάντερταλ, με τους οποίους οι Homo sapiens επίσης έπρεπε να ανταγωνιστούν για εδάφη, στέγη και τροφή.

neadertal

Σύμφωνα με νέα έρευνα ου Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, Οι πρώτοι σύγχρονοι έμφρονες άνθρωποι (Χόμο Σάπιενς) και οι Νεάντερταλ συμβίωναν για περισσότερα από 5.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία, υπήρχε αρκετός χρόνος για αλληλεπίδραση ανάμεσα στους δύο πληθυσμούς, καθώς και πιθανή ανταλλαγή ιδεών και γενετικού υλικού. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον το 1,5%-2,1% του DNA των ανθρώπων που ζουν σήμερα στον πλανήτη -πλην των Αφρικανών- προέρχεται από τους Νεάντερταλ, το οποίο σημαίνει ότι σε ένα βαθμό σημειώθηκε διασταύρωση των δύο ειδών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχουν ενδείξεις βίας από τον ένα πληθυσμό στον άλλο, ούτε όμως και ενδείξεις συμβίωσης στις ίδιες περιοχές και σπηλιές. Αντίθετα, αν και οι Νεάντερταλ φαίνεται να επηρεάστηκαν αρκετά από τον μοντέρνο άνθρωπο, σταδιακά αποκλείστηκαν σε περιορισμένες περιοχές της Ευρώπης όπου και έζησαν σε μικρές ομάδες μέχρι τον αφανισμό τους. Βάσει των νέων χρονολογήσεων, ο Νεάντερταλ δεν αφανίστηκε λόγω του Χόμο Σάπιενς, αλλά και εξαιτίας άλλων παραγόντων, όπως οι αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες και η περιθωριοποίησή του σε ορισμένες περιοχές.

 

Σχόλια