Καμπανάκι συναγερμού για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο χτύπησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του Ποταμιού. «Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι τώρα μπροστά μας», είπε. «Υπάρχει προοπτική, αρκεί να το αποφασίσουμε. Έφθασε η ώρα για σταθερά βήματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Τώρα είναι η ώρα για τολμηρές αποφάσεις. Αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις και φοβίες. Σήμερα χτυπάω συναγερμό, αν δεν κινηθούμε γρήγορα και βρεθεί η χώρα μπροστά στα διλήμματα του αναπαλαιωμένου διπολισμού θα είναι αργά και δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία. Το πρόβλημα δεν είναι οργανωτικό, είναι πολιτικό», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Παρακάτω, παρατίθεται ο χαιρετισμός του πρόεδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάση Θεοχαρόπουλου, το Σάββατο, στο δεύτερο συνέδριο του Ποταμιού

d445c8b0-73cd-4508-bede-965b12b1dd9b

____________________

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι σύνεδροι του Ποταμιού,

Παρευρίσκομαι σήμερα στο Συνέδριο σας για να σας απευθύνω χαιρετισμό, όπως έκανα και στο ιδρυτικό σας Συνέδριο, στο Λαύριο, το καλοκαίρι του 2014. Έχοντας λοιπόν παρευρεθεί και στα δύο Συνέδρια του Ποταμιού και έχοντας, θέλω να πιστεύω, κοινούς στόχους και αγωνίες μαζί σας, θα μου επιτρέψετε να μιλήσουμε φιλικά, να πούμε αλήθειες όσο δύσκολες και αν είναι. Και για τον λόγο αυτό θα ξεκινήσω με αυτοκριτική διάθεση για το κόμμα μου, πάρα το γεγονός ότι ανέλαβα την Προεδρία, πριν 8 μήνες, τον Ιούνιο του 2015 και έκτοτε η κυριότερη δράση μας είναι οι συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα.  Πριν 2,5 χρόνια περίπου η ΔΗΜΑΡ είχε την δυνατότητα να παίξει τον κυρίαρχο ρόλο στην ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου αλλά με το άγχος της περιχαράκωσης τελικά δεν το έπραξε. Εμείς έχοντας τις εμπειρίες μας από αυτά τα χρόνια και μετά το πρόσφατο μας Συνέδριο τον Ιούνιο, αποφασίσαμε ότι χρειάζεται να δράσουμε άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό διαδραματίσαμε καταλυτικό ρόλο τον Σεπτέμβριο στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με τις συλλογικές μας αποφάσεις δουλέψαμε ενεργά, αποφασιστικά και μέσα σε ελάχιστο χρόνο επιτεύχθηκε η συνεργασία μας με το ΠΑΣΟΚ και τις Κινήσεις Πολιτών με το ενθαρρυντικό εκλογικό αποτέλεσμα. Το είπαμε το καλοκαίρι και δεν μείναμε στα λόγια, το κάναμε πράξη τον Σεπτέμβριο. Χωρίς μπρος-πίσω, χωρίς προσχηματικές δικαιολογίες και προϋποθέσεις.

0422aaa1-dbce-41a0-b5d9-396345218587

Φίλες και φίλοι,

Το Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο κρίσιμη. Μία περίοδο όπου η προσφυγική αλλά και η οικονομική κρίση δημιουργούν νέα δεδομένα. Η χώρα μας διέρχεται μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της μεταπολιτευτικής της ιστορίας. Το προσφυγικό λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Η οικονομική κρίση είναι παρούσα. Και σε αυτή την κατάσταση δυστυχώς η χώρα έχει μία εντελώς αναποτελεσματική κυβέρνηση χωρίς κανένα όραμα, σχέδιο, οργάνωση αλλά με ιδεολογικές εμμονές και αυταπάτες.

Είναι λογικό λοιπόν αυτή η περίοδος να είναι περίοδος αναδιαρθρώσεων και επαναπροσδιορισμού τόσο της κοινωνίας, όσο και των πολιτικών δυνάμεων.

Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι αν θα συμβάλουμε όλοι μας στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου με στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας.

Εμείς είμαστε υπέρ της συγκρότησης μιας μεγάλης προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής συμπαράταξης.

Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική προοδευτική λύση με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και στο λαϊκισμό με σαφή και αδιαπραγμάτευτο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Αλλά ο πολιτικός χρόνος έχει πλέον άλλη βαρύτητα. Δεν υπάρχει χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις, χρειάζονται, πρωτοβουλίες και δράση.

Φίλες και φίλοι του Ποταμιού, πρέπει να καθίσουμε όλα τα κόμματα, κινήσεις και ανένταχτες προσωπικότητες στο κοινό τραπέζι του διαλόγου και των αποφάσεων. Λέμε ΝΑΙ στον διάλογο χωρίς αποκλεισμούς.

Äåýôåñç çìÝñá ôïõ Óõíåäñßïõ ôïõ Ðïôáìéïý ôï ÓÜââáôï 27 Öåâñïõáñßïõ 2016. (EUROKINISSI/ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ)

Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και απαραίτητες, αλλά εμείς ως μεταρρυθμίσεις δεν θεωρούμε ούτε τα οριζόντια μέτρα που είναι απορρυθμίσεις ούτε τις απλές ρυθμίσεις που δεν αλλάζουν δομικά ένα σύστημα. Οι μεταρρυθμίσεις για εμάς δεν αφορούν μόνο τους από κάτω αλλά και τους από πάνω.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι πάγια θέση μας είναι η δίκαιη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και η επανατοποθέτηση των σχέσεων εκκλησίας και κράτους με τον αναγκαίο διαχωρισμό τους.

theo-mitso

Σταθερή μας θέση είναι και οι απαραίτητες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την καθιέρωση της απλής αναλογικής με σκοπό την πιστότερη δυνατή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών. Οι  προτάσεις που μπορούν να γίνουν εδώ και τώρα είναι: η άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών με στόχο ένα αναλογικότερο σύστημα, η αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας υπουργού-βουλευτή, η μείωση του αριθμού των βουλευτών. Η χώρα έχει ανάγκη ενός εκλογικού συστήματος, το οποίο θα έχει μια εγγυημένη διάρκεια ισχύος χωρίς δικαίωμα αλλαγής από κανέναν, έτσι ώστε όλοι  να γνωρίζουν τους «κανόνες» και να μην υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του  κατά το δοκούν από την εκάστοτε πλειοψηφία. Το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να αποτυπώνει πιστά τη βούληση του εκλογικού σώματος, χωρίς στρεβλώσεις και «στατιστικές αλχημείες» και να ενθαρρύνει τη συναίνεση και τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων καθώς και τις κυβερνήσεις συνεργασίας, που είναι ένα εμφανές πια κοινωνικό αίτημα.

Συμφωνούμε επίσης ότι χρειάζεται ανανέωση στην πολιτική. Ανανέωση προσώπων, ιδεών, πολιτικών πρακτικών. Νέοι άνθρωποι χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Τώρα είναι η ώρα η νέα γενιά, η δική μου γενιά, να βγει στο προσκήνιο και να δώσει τη μάχη της για να μπει στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις. Με στόχο να έρθει στο επίκεντρο ξανά η κοινωνία. Αυτό προσδοκούν οι νέες γενιές, που είδαν ξαφνικά να γκρεμίζονται τα πάντα. Οι γενιές που η μετανάστευση δεν ήταν επιλογή τους και όμως έγινε.

potami2

Φίλες και φίλοι,

Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι τώρα μπροστά μας. Υπάρχει προοπτική, αρκεί να το αποφασίσουμε. Έφθασε η ώρα για σταθερά βήματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Τώρα είναι η ώρα για τολμηρές αποφάσεις. Αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις και φοβίες.

Σήμερα χτυπάω συναγερμό, αν δεν κινηθούμε γρήγορα και βρεθεί η χώρα μπροστά στα διλήμματα του αναπαλαιωμένου διπολισμού θα είναι αργά και δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία

Το πρόβλημα, φίλες και φίλοι, δεν είναι οργανωτικό, είναι πολιτικό.

Ο τόπος έχει ανάγκη από κινήσεις που ξεκινούν από τη βάση και όχι από την κορυφή. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα κινητοποιεί τον ευρύτερο χώρο και μπορεί να γίνει στο τελικό στάδιο, με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία με άμεση εκλογή από τη βάση με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό.

Για να δώσω έμφαση στην ανάγκη αποφασιστικών δράσεων πριν λίγες ημέρες δήλωσα ότι θα ήθελα να κλειστούμε όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, κινήσεων και ανένταχτες προσωπικότητες του χώρου σε ένα δωμάτιο και να βγούμε από εκεί μόνο όταν θα συμφωνήσουμε σε μία μεγάλη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ. Να λειτουργήσουμε έτσι ώστε μέσα από την παραγωγή προτάσεων να βρεθούμε μαζί με την κοινωνία των προοδευτικών πολιτών. Για αυτό απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου. Καλούμε σε μια ευρεία ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ. Με βάση προγραμματικές θέσεις και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα. Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ όλων αυτών των δυνάμεων, πρέπει να έχει σαφές στίγμα. Άλλωστε όλοι μας κινούμαστε στο πλαίσιο της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε αυτόν τον χώρο γίνονται οι σύγχρονες αναζητήσεις για το μοντέλο της κοινωνίας και την Ευρώπη που θέλουμε.

Σε αυτή την πρόταση δεν μπορεί, δεν γίνεται όσοι απαντούν ότι δεν θέλουν να διαλύσουν τα κόμματα τους, να απαντούν ότι δεν θέλουν το κόμμα τους να αποτελέσει και ένα μέρος μίας ευρείας συμπαράταξης όπου κόμματα και κινήσεις θα έχουν πολιτική και οργανωτική αυτονομία. Εξάλλου εμείς ως ΔΗΜΑΡ κάναμε μία συμπαράταξη με το ΠΑΣΟΚ και τις Κινήσεις Πολιτών, στη βάση προγραμματικής συμφωνίας 11 σημείων, όπου όλοι διατηρήσαμε την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία. Δεν καλούμε το Ποτάμι χωρίς προγραμματική συμφωνία, το αντίθετο στη βάση μίας προγραμματικής και μεταρρυθμιστικής ατζέντας πρέπει να γίνουν τα βήματα. Για έναν ομοσπονδιακό πολυκομματικό φορέα, την δική μας Συμμαχία, με στόχο να υπάρξει το όχημα που θα μας οδηγήσει σταδιακά στον ενιαίο φορέα. Ο ενιαίος πολυκομματικός φορέας ως όχημα έχει το ισχυρό πλεονέκτημα μίας απλής και κατανοητής λύσης καθώς πρέπει να κινηθούμε άμεσα χωρίς υπεκφυγές, ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια και ατελείωτες συζητήσεις επιτροπών. Αν είμαστε αποφασισμένοι πρέπει να προχωρήσουμε εδώ και τώρα γιατί αλλιώς ο λαός μας λέει «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα ημέρες κοσκινίζει».

Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες, μπορεί να γίνει πραγματικότητα η μεγάλη προοδευτική συμπαράταξη.

Φίλες και φίλοι του Ποταμιού παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το Συνέδριο σας και εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.

Σας ευχαριστώ

_______________________

Ένα μικρό απόσπασμα της ομιλίας του Θ. Θεοχαρόπουλου στο δεύτερο συνέδριο του Ποταμιού

Σχόλια