Συνεχίζεται το θρίλερ με την χημική επίθεση που εξαπολύθηκε στην Ιντλίμπ της Συρίας και η οποία άφησε πίσω της 72 νεκρούς – μεταξύ τους 20 παιδιά -, ενώ οι εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή και το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

Θύματα της επίθεσης φαίνεται να εμφανίζουν συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Μερικές περιπτώσεις φαίνεται να παρουσιάζουν επιπλέον ενδείξεις που συνάδουν με έκθεση σε οργανοφωσφορικές χημικές ουσίες, μια κατηγορία χημικών ουσιών που περιλαμβάνει τους νευροτοξικούς παράγοντες. Η πιθανότητα έκθεσης σε χημική επίθεση ενισχύεται από μια φαινομενική έλλειψη εξωτερικών τραυμάτων στις αναφερόμενες περιπτώσεις που δείχνουν ταχεία έναρξη παρόμοιων συμπτωμάτων, περιλαμβανομένων οξειών αναπνευστικών δυσχερειών ως της κύριας αιτίας θανάτου», σημείωσε σε ανακοίνωση ο οργανισμός.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τη «χημική» επίθεση, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. «Καταδικάζω αυτές τις φριχτές επιθέσεις, από τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, σύμφωνα με πληροφορίες από τη χρήση χημικών όπλων. Πρόκειται για την τρίτη καταγγελία για τη χρήση αυτών των βαρβαρικών όπλων μόνο τον τελευταίο μήνα. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε.

Από την πλευρά του και ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε την «απαράδεκτη σφαγή». «Παρακολουθούμε με θλίψη τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Καταδικάζω έντονα την απαράδεκτη σφαγή που σημειώθηκε χθες στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες αβοήθητοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τόσα παιδιά», δήλωσε.

Ποιος ευθύνεται;

Διοικητής των σύρων ανταρτών απέρριψε τη ρωσική δήλωση σύμφωνα με την οποία το φονικό αέριο διέρρευσε από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών την οποία έπληξαν συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Χάσαν Χατζ Άλι, διοικητής της οργάνωσης των ανταρτών Ελεύθερος Στρατός της Ιντλίμπ, δήλωσε πως καμία στρατιωτική θέση των ανταρτών στην περιοχή δεν τέθηκε στο στόχαστρο χθες.

«Όλοι είδαν το αεροσκάφος ενώ βομβάρδιζε με αέριο», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters από τη βορειοδυτική Συρία.

«Ομοίως, όλοι οι άμαχοι στην περιοχή ξέρουν πως δεν υπάρχουν στρατιωτικές θέσεις εδώ ή χώροι για την κατασκευή (όπλων). Οι διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να παραγάγουν αυτές τις ουσίες», είπε.

Αποκάλεσε τη ρωσική δήλωση «ψέμα».

Οι δυτικές δυνάμεις δείχνουν τον Άσαντ.

«Ολα τα στοιχεία αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν το καθεστώς του Ασαντ… που κάνει χρήση παράνομων όπλων σκοπίμως κατά του λαού του», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στην «ευθύνη» του Ασαντ σε αυτήν την «σφαγή», ενώ ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε μία «αποτρόπαιη ενέργεια του καθεστώτος» της Δαμασκού.

Ο εθνικός συνασπισμός, σημαντική συνιστώσα της αντιπολίτευσης, επέρριψε επίσης την ευθύνη στο «εγκληματικό καθεστώς του Μπασάρ».

Επιφυλακτικός ο ΟΗΕ

Περισσότερο επιφυλακτικός, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε ότι «εγκλήματα πολέμου συνεχίζουν να διαπράττονται στην Συρία». Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο ΟΗΕ θα επιδιώξει να υπάρξει λογοδοσία.

Σχέδιο απόφασης κατατέθηκε από την Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο που καταδικάζει την επίθεση και ζητεί την διεξαγωγή ταχείας έρευνας. Θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία.

Τι δηλώνουν Δαμασκός και οι σύμμαχοί της

Ο συριακός στρατός αρνήθηκε «κατηγορηματικά ότι έκανε χρήση οποιασδήποτε χημικής ή τοξικής ουσίας στο Χαν Σεϊχούν».

Σήμερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η συριακή αεροπορία βοβμάρδισε χθες κοντά στο Χαν Σεϊχούν αποθήκη των ανταρτών όπου είχαν τοποθετηθεί «τοξικές ουσίες» που προορίζονταν για τους μαχητές στο Ιράκ.

Χημικά όπλα στη Συρία

Τον Αύγουστο 2013, το καθεστώς κατηγορήθηκε ότι έκανε χρήση αερίου σαρίν σε επίθεση κατά δύο ανταρτοκρατούμενων ζωνών στην περιφέρεια της Δαμασκού, με απολογισμό 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες και επικύρωσε, το 2013, την Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Η Συρία υποχρεώθηκε να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο κατ΄εφαρμογήν αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας, αλλά υπάρχουν υποψίες ότι το συριακό καθεστώς έκτοτε έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένως χημικά όπλα και έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με αέριο χλωρίου.

Τον Οκτώβριο 2016, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε τα συμπεράσματα έκθεσης σύμφωνα με τα οποία ο συριακός στρατός είχε πραγματοποιήσει επίθεση με χημικά όπλα, και συγκεκριμένα με αέριο χλωρίου, στην πόλη Κμένας, της επαρχίας Ιντλιμπ, στις 16 Μαρτίου 2015.

Στις αρχές του Μαρτίου, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων ανακοίνωσε ότι ερευνά οκτώ επιθέσεις που υπάρχουν υποψίες ότι έγιναν με τοξικό αέριο στη Συρία από τις αρχές του 2017.

Η Δαμασκός και η Ρωσία έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει τις ένοπλες ανταρτικές οργανώσεις και τους τζιχαντιστές ότι έχουν κάνουν χρήση χημικών όπλων.

Σχόλια