Συνολικά 72 κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για να λογοδοτήσουν για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, όπως αποφάσισε με το υπ’ αριθμόν 215/2015 βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και το σύνολο της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής αναμένεται να δικαστούν για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλα αδικήματα.

Να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, πρότεινε ο δικαστής Νίκος Σαλάτας, ο  οποίος μειοψήφησε υποστηρίζοντας ότι για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο, θα έπρεπε να έχει εντοπιστεί οικονομικό όφελος.

Τονίζει δε, ότι θα έπρεπε να είχε απαγγελθεί σε βάρος των κατηγορουμένων κατηγορία για σύσταση και συμμορία σε βαθμό κακουργήματος.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο αδίκημα επισύρει ποινή κάθειρξης ως 12 χρόνια, σε αντίθεση με τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης  από 10 ως 20 χρόνια.

Σύμφωνα πάντως με το δικαστικό λειτουργό, τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης δεν στοιχειοθετήθηκαν.

Παράλληλα σύμφωνα με το βούλευμα απαλλάσσονται από την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης

Σύμφωνα με το βούλευμα απαλλάσσονται από την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση 13 κατηγορούμενοι.

Ενώ για το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία τους το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου απαλλάσσονται δύο κατηγορούμενοι.

Οι δικαστές του συμβουλίου εφετών διατάσσουν να μη κατηγορηθούν πέντε άτομα για την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση.

Παράλληλα, με το βούλευμα διατηρούνται τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους βρίσκονται στη φυλακή και οι περιοριστικοί όροι για τους ελεύθερους, ενώ  απορρίπτονται οι αιτήσεις και ενστάσεις των κατηγορουμένων.

 

Σχόλια