Κατώτερο των κυβερνητικών προσδοκιών χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογής ΠτΔ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρ. Μαχαίρα σε συνέντευξη που έδωσε στον «ΒΗΜΑ FM» και στους δημοσιογράφους  Aρ.Ραβανό και Αρ.Παπαστάθη.

Αυτό το αποτέλεσμα δεν δημιουργεί δυναμική για τις άλλες δύο ψηφοφορίες, το φράγμα των 180 μοιάζει εξαιρετικά μακρινό, και  η λύση είναι οι εκλογές τις οποίες δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε γιατί η προσφυγή στην λαϊκή βούληση είναι το καταφύγιο της δημοκρατίας, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

________________________

Αποσπάσματα από την συνέντευξης του Χρήστου Μαχαίρα

Για το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή υπήρξε κατώτερο των κυβερνητικών προσδοκιών. Η πρόταση Δήμα πέρασε σαφώς κάτω από τον πήχη που είχε βάλει η ίδια η κυβέρνηση. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν δημιουργεί δυναμική για τις άλλες δύο ψηφοφορίες, το φράγμα των 180 μοιάζει εξαιρετικά μακρινό (…) Με ρωτάτε από κει και πέρα τι θα συμβεί και πως θα διασφαλιστούν ομαλές πολιτικές εξελίξεις. Κοιτάξτε, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ή υπάρχουν συναινέσεις, όπως ζητάει το Σύνταγμα για την προεδρική εκλογή, ή ελλείπουν για πολιτικούς λόγους, οπότε η λύση είναι οι εκλογές . Δεν πρέπει ούτε να τις φοβόμαστε ούτε να τις δαιμονοποιούμε Και επειδή αναφερθήκατε στην ομαλότητα, αυτή δεν απειλείται από τις εκλογές.. Το αντίθετο. Διασφαλίζεται. Η προσφυγή στη λαϊκή βούληση είναι το καταφύγιο της δημοκρατίας…

Για την πρόταση κυβέρνησης ειδικού σκοπού

Πριν σας πω τη γνώμη μου, να σας πω – για να καταλαβαίνουμε σε τι αναφερόμαστε – ότι κυβέρνηση ειδικού σκοπού σημαίνει κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό, χωρίς δηλαδή τον κ. Σαμαρά. Θα δεχθεί ο ίδιος μια τέτοια εξέλιξη ή συζητάμε για να συζητάμε; Όσον αφορά εμάς, η θέση μας είναι ότι η χώρα δεν χρειάζεται τρόπους για να συντηρηθούν οι ασκούμενες πολιτικές, έστω κι αν αυτές μετονομαστούν. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται μία νέα προοδευτική διακυβέρνηση…

Για τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη

Θα πρέπει να διακρίνουμε τι συνιστά κινδυνολογία – στην οποία πολλοί επενδύουν – και τι αποτελεί πραγματικό κίνδυνο. Η μετάβαση σε μια νέα εποχή δεν θα είναι εύκολη. Μπορεί να αποδειχθεί και επώδυνη. Δεν προσφέρουν ωστόσο καλή υπηρεσία στον τόπο και την κοινωνία αυτοί που αναπαριστούν την πιθανότητα πολιτικής αλλαγής με την απόλυτη κόλαση, δημιουργώντας μια εκβιαστική ατμόσφαιρα, που απειλεί με ασφυξία την πολιτική ζωή και τον δημόσιο διάλογο.

Για την εκλογική τακτική της ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε πριν από δύο μήνες ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η οργανωτική και πολιτική της αυτοτέλεια. Αυτό σημαίνει ότι την όποια εκλογική τακτική επιλέξουμε, θα την προσδιορίσουμε μετά το πέρας και της τρίτης ψηφοφορίας, όπου θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει η εκλογική προοπτική, αλλά θα την προσδιορίσουμε με όρους πολιτικής αυτονομίας. Δεν υπάρχει περίπτωση η ΔΗΜΑΡ να διαχυθεί σε άλλο κόμμα ούτε να διαλυθεί. Είναι και θα παραμείνει αυτοτελής πολιτικός οργανισμός.

 

Σχόλια