Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, έπειτα από εννέα ώρες, η συνεδρίαση του Εurogroup για την Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών θα ξανασυνεδριάσουν σήμερα στις 12, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες και οι ηγέτες της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την Αθήνα, δεν υπήρξε πρόοδος – αντίθετα ζητούνται νέα προαπαιτούμενα -, ενώ προέκυψε επίσης ζήτημα φινλανδικού βέτο σε νέο δάνειο, με το Ελσίνκι να τάσσεται υπέρ εξόδου της Ελλάδας.

Όπως όλα δείχνουν τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε επίπεδο ηγετών. Η μάχη θα είναι σκληρή με τον Ματέο Ρέντσι και τον Φρανσουά Ολάντ να αναμένεται να ασκήσουν ισχυρές πιέσεις προκειμένου να βρεθεί λύση και τη Γερμανία τη Φινλανδία, τη Σλοβακία κ.α. να εμφανίζονται αδιάλλακτοι.

Χωρίς κοινό ανακοινωθέν

Ενδεικτικό της δυστοκίας στο Eurogroup είναι πως δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν ή συνέντευξη Τύπου.

Ακόμη και οι δηλώσεις ήταν περιορισμένες.

«Είχαμε μία εις βάθος συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις. Το ζήτημα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας συζητήθηκε επίσης, ενώ πραγματευτήκαμε επίσης τα οικονομικά ζητήματα. Είναι πολύ δύσκολο αλλά οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη» ανέφερε, αποχωρώντας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι περισσότεροι υπουργοί αποχώρησαν χωρίς να απαντήσουν στους δημοσιογράφους με την εξαίρεση του γάλλου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε πως «υπάρχει πάντα το αύριο» και του σλοβάκου ΥΠΟΙΚ, ο οποίος όταν ρωτήθηκε «ναι ή όχι», απάντησε πως «όχι είναι η καλύτερη απάντηση».

Σχόλια