Χωρίς συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής το δείπνο του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά από συζήτηση τεσσερισήμισι ωρών, τα Ηνωμένα Εθνη εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Απόψε ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης είχαν ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες. Επιπλέον, αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τον δρόμο που απομένει.

»Δεδομένου ότι οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Εσπεν Μπαρθ Αϊντα θα συνεχίσει τις επαφές μαζί τους προκειμένου να δημιουργηθεί το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά το δείπνο, ο Μουσταφά Ακιντζί ανάλωσε πολύ χρόνο, εμμένοντας στην ακύρωση της απόφασης της Βουλής, αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα, ως προαπαιτούμενο για τον ορισμό ημερομηνίας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Επίσης έκανε αναφορά στη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Επανέναρξη χωρίς όρους και χωρίς καθυστέρηση»

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ζήτησε την χωρίς όρους και χωρίς καθυστέρηση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Παρά τη μη ύπαρξη συμφωνίας, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να επικεντρώνεται στην μεγάλη εικόνα, που είναι η προοπτική η οποία θα προκύψει από ενδεχόμενη λύση για την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Αϊντα, οι δύο ηγέτες αρχικά συζήτησαν για το ψήφισμα που παρέδωσε στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ – ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο – η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος, με το οποίο οι δύο ηγέτες καλούνται να λάβουν αποφάσεις για επανάληψη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν στη λύση.

Η συνάντηση της Κυριακής ήταν η πρώτη των δυο ηγετών μετά από την προσχηματική αποχώρηση του κ. Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στις 16 Φεβρουαρίου, με αφορμή την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Στο δείπνο, το οποίο παρέθεσε ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα στον χώρο του Λήδρα Πάλας στη νεκρή ζώνη, παρακάθισαν μόνο οι δύο ηγέτες και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Σχόλια