Η Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να εξαγγέλλεται βιαστικά και με μικροπολιτική στόχευση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αναφέρει με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ με αφορμή τις προτάσεις που επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ΔΗΜΑΡ παραδέχεται υπάρχει ανάγκη για επείγουσες και ριζικές αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα, το οποίο όπως λέει, έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών και βαρύνεται από πελατειακές δουλείες.

«Αυτή όμως η ανάγκη δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης» τονίζει και η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι έχει ήδη προτείνει επείγουσες και ρεαλιστικές αλλαγές «που μπορούν να γίνουν τώρα με νόμο και πριν την αναθεώρηση, με τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση στο κοινοβούλιο και στο λαό».

Ειδικότερα η ΔΗΜΑΡ προτείνει

• Μείωση του αριθμού των Βουλευτών

• Ασυμβίβαστο της ιδιότητας του Υπουργού / Υφυπουργού με εκείνη του Βουλευτή

• Αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών: Ολιγοεδρικές περιφέρειες και παράλληλα σμίκρυνση των αχανών περιφερειών όπως π.χ. η Β’ Αθήνας

• Κατάργηση της σκανδαλώδους πριμοδότησης με 50 έδρες του πρώτου κόμματος, με ταυτόχρονη καθιέρωση της απλής αναλογικής

• Νέοι σαφείς κανόνες για την χρηματοδότηση των κομμάτων και τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος

Για τις δύο τελευταίες αλλαγές μάλιστα, έχει κατατεθεί πρόταση νόμου από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και η συζήτησή της εκκρεμεί μήνες τώρα στη Βουλή.

Όλα αυτά, επαναλαμβάνει η ΔΗΜΑΡ μπορούν και πρέπει να γίνουν άμεσα, με νόμο και πριν την αναθεώρηση.

Προσθέτει δε ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει στον δημόσιο διάλογο, με όλα τα δημοκρατικά κόμματα, με συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης, ώστε να γίνουν οι αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

«Η Συνταγματική Αναθεώρηση που θα ακολουθήσει, θα τις συμπληρώνει και θα τις διευρύνει» καταλήγει.

 

Σχόλια