Θετική είναι η αντίδραση του οίκου αξιολόγησης Moody’s, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Μάλιστα ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος αναφέρει ότι τα 6,4 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι εναρμονισμένες με τις δικές της εκτιμήσεις που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τα stress tests της ΤτΕ.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι σύμφωνες με τις αναλύσεις της Μοοdy’s.

Η Moody’s χαρακτηρίζει πιστωτικά θετικό (credit positive) για τις ελληνικές τράπεζες τη δημοσιοποίηση των stress tests.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 6,4 δισ. που προέκυψαν, είναι ποσό χαμηλότερο από τα 9 δις. ευρώ που έχουν απομείνει στα ταμεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημειώνει στην ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης.

Οι ελληνικές τράπεζες θα ευθυγραμμιστούν με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της ΤτΕ, προστατεύοντας έτσι τους πιστωτές τους ,μεταξύ των οποίων και οι καταθέτες, παρά το γεγονός ότι κάποιες εξ αυτών θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίων χωρίς τη βοήθεια του ΤΧΣ, καθώς τα απαιτούμενα κεφάλαια δεν ξεπερνούν τα διαθέσιμα του ΤΧΣ.

Η Moody΄s δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και εκτιμά ότι είναι σε θέση να αντλήσουν ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαιακών τους αναγκών, αν όχι το σύνολο, από τις αγορές, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αυξημένο για στοιχεία ενεργητικού.

Όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, η οποία έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες χωρίς να προχωρήσει σε ΑΜΚ, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι θα επιλέξει πώληση μειοψηφικού μεριδίου που κατέχει στην τουρκική θυγατρική τράπεζα Finansbank.

Σχόλια