Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και τον εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε ένα άρθρο και δήλωσε «παρών» στα υπόλοιπα 4 άρθρα του νομοσχεδίου.

Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου αφού επέκρινε την κυβέρνηση για την υπόθεση Μπαλτάκου επεσήμανε πως το νομοσχέδιο έχει «βαφτιστεί» αντιρατσιστικό και πως η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει μια κερκόπορτα για την διεύρυνση της ποινικοποίησης του λόγου.

Οι ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης, ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορεί η φυλετική διάκριση να ταυτίζεται με τον ρατσισμό και να είναι καταδικαστέα» καθώς είπε, «η ίδια η φύση δημιούργησε τη διάκριση, ενώ έκανε λόγο για πολιτική σκοπιμότητα ορισμένων άρθρων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου υποσχέθηκε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η οποία αναμένεται μετά τις εορτές του Πάσχα, θα ενσωματώσει βελτιωτικές αλλαγές που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα.

Εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση αρκετών βουλευτών, να προστατευτούν από τον νόμο πρόσωπα που υφίστανται βία λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αρνήθηκε να κάνει δεκτή τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια αντιτείνοντας ότι για το θέμα αυτό, θα κατατεθεί αυτοτελές νομοσχέδιο.

Σχόλια