Στη Φρανκφούρτη είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων, καθώς  αναμένονται οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή για την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κίνηση που θα ισοδυναμεί με τύπωμα χρήματος και αναμένεται να δώσει ανάσα ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως έχει γίνει από το καλοκαίρι γνωστό, ο Μάριο Ντράγκι προτίθεται να δαπανήσει μέχρι και 1,1 τρισ. ευρώ ώ, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό που κινείται σχεδόν σε μηδενική βάση, δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναλάβει δράση για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την απόκρουση του αποπληθωριστικού σπιράλ.

Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα εστιάζεται στο τι θα πει ο Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα. Το ένα σενάριο είναι να ανακοινώσει ότι θα αγοράζει και ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχει πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.Το εναλλακτικό σενάριο, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναβάλει την απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα για μετά τις εκλογές.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία χθες, εξετάζει αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ το μήνα ενώ η διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να είναι τουλάχιστον ένα έτος – φτάνοντας πιθανότατα έως τα τέλη του 2016.

Το βράδυ της Τετάρτης, ε γκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης (ELA) προς στήριξη των ελληνικών τραπεζών, με ενέχυρο κυρίως τίτλους που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

 

 

Σχόλια