Δύσκολες ώρες περνάνε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζούνε στον καταυλισμό της Μόριας για δεύτερη μέρα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών, παρά τις διαβεβαιώσεις Μουζάλα ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα μείνει με σκηνή στο κρύο.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι αρχές έχουν απαγορεύσει να απαθανατιστούν οι κάκιστες συνθήκες του καταυλισμού!
Η καταγγελία στην οποία προέβη ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος, είναι ενδεικτική:
«Μετά την Ειδομένη, είχαμε ξανά απαγόρευση φωτογράφησης προσφύγων χθες στη Μόρια στη Λέσβο. Θεωρούμε αδιανόητο οι συνάδελφοι φωτορεπόρτερ να μην έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφίσουν ούτε καν έξω από το camp. Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να μπούμε μέσα, αλλά τουλάχιστον έξω από το camp θα πρέπει να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να φωτογραφίσουμε έστω όσο μακριά μπορεί να δει ο φωτογραφικός φακός.
Μεταξύ της απαγόρευσης φωτογράφησης στην Ειδομένη και στο νέο κρούσμα απαγόρευσης στη Μόρια, η τυπική διαδικασία για να μπούμε στα camp ήταν η εξής: Κάνουμε αίτηση στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο μας επιτρέπει όμως την είσοδο μόνο σε κάποια συγκεκριμένα camp, όχι σε όλα και σε αυτά τα συγκεκριμένα ο χρόνος που μας δίνεται είναι μόνο μία ώρα. Η ένσταση η δική μας είναι ότι σαφέστατα να μπαίνουμε κατόπιν συνεννόησης, αλλά σε όλα τα camp όμως και όχι σε επιλεγμένα, καθώς και ότι ο χρόνος που θα παραμένουμε για να φωτογραφίσουμε πρέπει να είναι όσος κρίνουμε εμείς.
Διότι πλέον το προσφυγικό για εμάς έχει ονοματεπώνυμο: Για να δημιουργήσεις μία σχέση εμπιστοσύνης με μία προσφυγική οικογένεια πρέπει να μιλήσεις μαζί τους, να ξέρεις ότι είναι ο Αχμέτ με τα πέντε παιδιά του που έχει έρθει στην Ελλάδα, να ξέρεις την ιστορία τους. Δηλαδή ουσιαστικά ζητάμε να φωτογραφίσουμε το αυτονόητο, πως οι πρόσφυγες εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία μετά τη συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λογική των απαγορεύσεων στη φωτογράφηση. Εξάλλου θα πρέπει να ξέρουν στο υπουργείο ότι οι πληροφορίες για το τι γίνεται μέσα στα camp έτσι κι αλλιώς διακινούνται από τους ίδιους τους πρόσφυγες, που με τα κινητά τους τραβάνε βίντεο και φωτογραφίες. Γιατί να απαγορεύεται στους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ να φωτογραφίσουν, τηρώντας τους κανόνες δεοντολογίας;».
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα νησιά περίπου 16.000 άνθρωποι οι οποίοι μένουν σε hotspot, καθώς και σε επίσημες και άτυπες δομές στέγασης. Ωστόσο, η επίσημη δυναμικότητα είναι 8.355 άνθρωποι. Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, πάνω από 3.500 άνθρωποι στεγάζονται σε έναν χώρο δυναμικότητας μικρότερης των 2.000. Το hotspot της Σάμου έχει δυναμικότητα 600 ανθρώπων και αυτή τη στιγμή στεγάζει πάνω από 1.500.
Στη δε Σάμο, όπως υπογράμμιζε η Υ.Α. του ΟΗΕ, «περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα, παραμένουν σε σκηνές που δε διαθέτουν θέρμανση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης».