Απορρίπτει η Γερμανία το αίτημα της Ελλάδας για 6μηνη παράταση της δανεικής σύμβασης.

«Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση για λύση», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Μάρτιν Γιέγκερ, εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σημείωσε ότι η ελληνική πρόταση ουσιαστικά «στοχεύει σε χρηματοδότηση-γέφυρα», χωρίς όμως να πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος  ή τους όρους που τέθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Πιο θετική ήταν πάντως η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον εκπρόσωπο Μαργαρίτη Σχοινά να σημειώνει πως ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βλέπει την ελληνική επιστολή «ως ένα θετικό σημάδι, που, όπως ο ίδιος κρίνει μπορεί να στρώσει τον δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό».

Ο κ. Σχοινάς αποσαφήνισε ωστόσο πως η όποια απόφαση ανήκει στο Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Παρασκευής (16:00 ώρα Ελλάδος).

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η ελληνική πρόταση «σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία» στις εκλογές αλλά ταυτόχρονα «μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας».

10991417_765784393499481_6477364321954624753_n

 

 

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται διαμεσολαβητική προσπάθεια της Κομισιόν, υπό τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι εργάζεται από κοινού με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για να επιτευχθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, προκειμένου να γεφυρωθεί ο χρόνος έως το καλοκαίρι.

Την προσπάθεια αυτή συνδράμουν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε για να βοηθήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Την επιθυμία της Γαλλίας να εξευρεθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μισέλ Σαπέν.

 

 

Σχόλια