«Μετά την ιστορική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ένα άνοιγμα στην Κεντροαριστερά οποιασδήποτε μορφής και παραλλαγής, αλλά μια δεύτερη ριζοσπαστικοποίηση, μια αριστερή αντεπίθεση και ένα νέο μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τα προβλήματα της» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην ομιλία κατά τη δεύτερη μέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κεντροαριστερά, ως πολιτικό -ιδεολογικός χώρος, και σε όλες τις εκδοχές της δεν είναι, στην πραγματικότητα, τίποτα άλλο, παρά η άλλη όψη της μεταλλαγμένης νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας, είπε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:

«Η Κεντροαριστερά δεν είναι ολίγον Αριστερά, αλλά υπήρξε το κύριο πολιτικό όχημα για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της χώρας μας και της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι η κατεξοχήν παράταξη που έφερε το μνημόνιο στην Ελλάδα και είναι ο κατεξοχήν χώρος σε όλες τις ποικίλες παραλλαγές του, που στηρίζει, εφαρμόζει, ανέχεται και συγκαλύπτει, συχνά με προοδευτικό προσωπείο, τις μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας».

Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ο κ. Λαφαζάνης, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να επιχειρήσει συνεργασίες συνολικά, ή επιλεκτικά, με κεντροαριστερές δυνάμεις, αλλά αντίθετα να ανοίξει ισχυρό μέτωπο απέναντί τους με στόχο τη συρρίκνωσή τους και τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής βάσης τους.

Ειδικότερα, είπε ο κ. Λαφαζάνης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις, ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές, που κατέστρεψαν τη χώρα.

Αντίθετα, σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει όχι μόνο να είναι ανοικτός, αλλά και να επιδιώκει διαφοροποιήσεις και συνεργασίες με ενδεχόμενες δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονται από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και ευρύτερα, οι οποίες δεν έχουν εμπλακεί με ευθύνες στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών και οι οποίες ριζοσπαστικοποιούνται, δοκιμάζονται σε πρωτοβουλίες, κοινούς αγώνες και θέσεις και μετατοπίζονται προς τα αριστερά πέραν από Κεντροαριστεροδεξιές αυταπάτες.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος σημείωσε ότι «στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Όποιος πιστεύει ότι πάμε να γίνουμε ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι δεν πιστεύει στην πολιτική και στην ιδεολογία μας. Κανείς δεν πρόκειται να μας αφομοιώσει.»

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης εξέφρασε αντίθετη άποψη αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε πόλεμο. Πώς θα γίνει η σύγκρουση; Γιατί να μιλάμε όπως όταν είμαστε στο 3%; Δεν φτάσαμε έως εδώ με ανοίγματα; Τι έγινε ρετάλια μαζέψαμε; Να τους διώξουμε; Να μείνουμε εμείς με τα βιογραφικά μας; Να μείνουμε μόνοι μας;»

Με τη σειρά του, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς ζήτησε «να μη γίνει η ενδεχόμενη ΠΑΣΟΚοποίηση η επόμενη χίμαιρα που θα συζητάμε την προσεχή τετραετία…» «Τι έγινε με τον Μητρόπουλο, τον Κουρουμπλή, την Σακοράφα, τον Μιχελογιαννάκη; Έγινε ΠΑΣΟΚοποίηση του κόμματος;» διερωτήθηκε.

Αιχμές κατά της
περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου άφησε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, μέλος Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος: «Το 2012 είχαμε τον αυθορμητισμό του νέου, τα κινήματα δίπλα μας. Και τώρα το 2014; Χάσαμε την ηθική μας πήγαμε με τους Μαρινάκηδες… Ας μη χάσουμε ην ψυχή μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, η Ρένα Δούρου, η οποία είναι και μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε «να μη φτάνουμε σε σημείο να μειώνουμε τη νίκη μας. Αυτή δεν ήρθε με κόλπα, όπως δεν κερδήθηκε η μάχη γιατί υπήρξαν κάποιες συναντήσεις ή γιατί είπαμε όχι σε κάποια γήπεδα». «Γειωθήκαμε με την κοινωνία και αυτή μας άκουσε» σημείωσε.

Ο Θοδωρής Δρίτσας παρατήρησε ότι «θα είναι λάθος να αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Σαμαρά την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας» αλλά τόνισε ότι προέχει η επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και η οργάνωση των δυνάμεών του προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχόλια