Ιδιαίτερα τεταμένη  η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα  της Λετονίας, όπως μεταδίδουν διεθνείς ανταποκριτές.

Σύμφωνα  με πληροφορίες, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δέχθηκε  έντονες πιέσεις και κριτική από τους ομολόγους του. Το πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο για «σφυροκόπημα» με αποδέκτη τον έλληνα υπουργό, και μεταδίδει πως οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης χαρακτήρισαν τον κ. Βαρουφάκη ερασιτέχνη και τζογαδόρο, που χειρίζεται ανεύθυνα την όλη διαπραγμάτευση. Την ίδια στιγμή, ο ανταποκριτής των «Financial Times» ανέφερε πως οι λογομαχίες συνεχίζονταν και έξω από την αίθουσα όπου έλαβε χώρα η συνεδρίαση.

Nτάισελμπλουμ: Υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές

Επόμενη συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει στο επόμενο Eurogroup, δήλωσε ο επικεφαλής σε αυτό, βάζοντας έτσι πάγο στις προσπάθειες για έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

«Οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε. «Αναλυτική» επανέλαβε με νόημα.

«Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές για να καλυφθούν τα κενά. Ξέρουμε ότι ο χρόνος τελειώνει. Χάθηκε πολύς χρόνος το τελευταίο δίμηνο και πρέπει να επιταχύνουμε».

Η ευθύνη ανήκει στην ελληνική πλευρά που έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη να προχωρήσει. «Θα εξετάσουμε το θέμα στο επόμενο Eurogoup στις 11 Μαΐου».

Μοσκοβισί: Χρειάζεται συνολική συμφωνία

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές και δύο μήνες μετά την 20ή Φεβρουαρίου είδαμε τι έχει γίνει. Υπάρχει πρόοδος, μικρή αλλά πρόοδος ειδικά τις τελευταίες ημέρες, είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ολοι αναγνωρίζουν ότι δεν προχωρήσαμε όσο θα θέλαμε. Σε κάποια σημεία προσεγγίσαμε, σε άλλα είμαστε πολύ μακριά. Χρειάζεται συνολική συμφωνία και δεν είμαστε καθόλου κοντά σε αυτό.

Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Από το σαββατοκύριακο και μετά. Πρέπει να υπάρξει σκληρή δουλειά για να φτάσουμε στο σημείο που όλοι θέλουμε.

Να επιταχύνουμε για το καλό του ελληνικού λαού και της Ευρώπης, προσέθεσε.

Μικρό καλάθι και «ειρωνείες» Σόιμπλε στο Εurogroup

 

Σχόλια