Σκληρή αντιπαράθεση με εκατέρωθεν αιχμές και υψηλούς τόνους, κυρίως ανάμεσα στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οδήγησε την σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ, το απόγευμα της Παρασκευής, εκτός έλεγχου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συγκαλέσει σύσκεψη 24 στελεχών του ΠΑΣΟΚ για να συζητήσουν σχετικά με το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης αλλά και για να δώσει οδηγίες στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ επειδή θα απουσιάζει την ερχόμενη εβδομάδα από την Αθήνα.

Ο χορός άνοιξε από τον ίδιο τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος άνοιξε όλα τα ζητήματα.

«Είναι η πρώτη φορά που δεν υπάρχει κόμμα» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συνέχισε δηκτικά:

«Ειμαι περήφανος που είμαι ΠΑΣΟΚ αλλά δεν υπάρχει κόμμα και δεν βρίσκω κανέναν θεσμικό γραμματέα ή κάποιον από την Κεντρική Επιτροπή για να μιλήσει» είπε σύμφωνα με πληροφορίες. Και προσέθεσε:

«Έχουμε ένα φορητό ΠΑΣΟΚ. Όπου πάει ο Βενιζέλος, υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ. Λειτουργούμε ως σύμβουλοι του Προέδρου και εγώ δεν είμαι σύμβουλος κανενός».

Έντονα αντέδρασε ο κ. Βενιζέλος απαντώντας ότι: «το ΠΑΣΟΚ υπάρχει και θα κάνουμε μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη. Είσαι υπουργός και να προβάλεις το έργο σου.»

Ήταν τέτοια η ένταση της αντιπαράθεση που ο υπουργός Μεταφορών όχι μόνο άσκησε σκληρή κριτική για τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη σε μια σειρά από θέματα αλλά απείλησε να παραιτηθεί.

«Μπορώ να παραιτηθώ και τώρα αν το έργο μου κρίνεται ανεπαρκές. Επειδή με προκαλείτε, έστειλα ολόκληρο φάκελο με τις μειώσεις εισιτηρίων στο ΠΑΣΟΚ και δεν βγήκε ούτε μια ανακοίνωση».

Η αντιπαράθεση των δυο ανδρών συνεχίστηκε και για την προεδρική εκλογή, την επίσπευση της οποίας ζήτησε ο κ. Χρυσοχοΐδης με το σκεπτικό ότι «δεν έρχεται ούτε ένα ευρώ στη χώρα όσο υπάρχει αυτό το ερωτηματικό για την πολιτική σταθερότητα»

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η εικόνα του πολιτικού συστήματος να κυνηγά 180 και 120 ψήφους και ότι με αυτό το κλίμα δεν πρόκειται να έρθει ούτε ένα ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα. «Αν συνεχιστεί αυτό πάμε σε καταστροφή» είπε.

«Να επισπευσθεί η προεδρική εκλογή. Αυτό που γίνεται είναι θεσμικό ατόπημα. Δεν πάει καλά η οικονομία»

Να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο ενός προέδρου με ηθική εμβέλεια και στο να γίνουν εκλογές το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2015 «δηλαδή έξι μήνες νωρίτερα του κανονικού. Όχι γιατί οπωσδήποτε χρειάζεται να γίνουν, αλλά γιατί χωρίς αυτή την παραχώρηση, δεν υπάρχει συμφωνία για την εκλογή Προέδρου».

Επιπλέον διατύπωσε ερωτήματα για ενδεχόμενες μεθοδεύσεις αναφερόμενος στη δήλωση του Ανδρ. Λοβέρδου ότι θεωρεί πολύ πιθανό να βγει Πρόεδρος με μια πλειοψηφία κοντά στις 190 ψήφους.

«Τι συμβαίνει; Από που προκύπτουν οι 190 ψήφοι; Αυτά είναι άρρωστα φαινόμενα», είπε.

Τότε παρενέβη ο Λεωνίδας Γρηγοράκης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας και στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Βενζέλου που άσκησε κριτική στις υπουργικές θητείες του Μιχ. Χρυσοχοΐδη τις προηγούμενες δεκαετίες:

«Εμείς απολογούμαστε για σένα! Ήσουν 25 χρόνια μέσα σ’ όλα, υπήρξες υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και τώρα κάνεις ότι δεν ξέρεις τίποτα».

Στην συζήτηση παρενέβη  και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, φανερά εκνευρισμένος από τα λεγόμενα του κ. Χρυσοχοΐδη:

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για θεσμικό ατόπημα. Εσύ δεν ήσουν εκεί όταν ζητούσαμε πρόωρες εκλογές το 2009;».

«Αυτά τα λέει μόνο ο Κωνσταντόπουλος και η Κωνσταντοπούλου! Αν έχεις κανένα όνομα να το πεις!» του είπε. Το ίδιο του ζήτησε και ο Κ. Σκανδαλίδης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέχισε σε έντονο ύφος ότι αυτό που ζητάει στο άρθρο του, για το οποίο του επισήμανε ότι δεν συνεννοήθηκε με κανέναν, είναι απαράδεκτο και εξωθεσμικό. «Το θέμα του Προέδρου θα λυθεί θεσμικά στη Βουλή», είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στο έργο της και ότι αν την μπλοκάρει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί τις συνέπειες. «Αυτό που μας λες είναι να πετάξουμε λευκή πετσέτα στον ΣΥΡΙΖΑ!».

«Παλεύουμε για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά δεν είμαστε αφελείς, ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο», είπε ο κ. Βενιζέλος

Όταν η συζήτηση έφτασε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τα αίματα ξανάναψαν. Κατά πληροφορίες ο κ. Χρυσοχοΐδης υπαινίχθηκε ατοπήματα και μεθοδεύσεις στο επικείμενο συνέδριο.

Πολλοί κατηγόρησαν τον κ. Χρυσοχοΐδη  ότι συμπλέει με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ!

Άλλοι θυμήθηκαν το πώς έφυγε ο Κώστας Λαλιώτης από γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ για να αναλάβει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

«Όταν φάγατε τον Λαλιώτη από γραμματέα, αυτό δεν ήταν μεθόδευση;» έριξε τη βολή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και η Τόνια Αντωνίου, η οποία απευθύνθηκε στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη λέγοντας:

«Συμφωνώ με όσα λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης για την προεδρική εκλογή. Αλλά, Μιχάλη, όταν ένας υπουργός εφαρμόζει πολιτικές πρέπει να τις συζητάμε στα όργανα. Γιατί με τα διόδια που έβαλες γίνεται χαμός στη Φθιώτιδα και βρίζουν το ΠΑΣΟΚ!».

«Εσύ Τόνια υπερασπιζόσουν τα διόδια που έβαλε ο Σουφλιάς. Και τώρα με αποκαλείς ανεπιθύμητο στην περιοχή, μαζί με τον Νίκο Σταυρογιάννη και τον Κώστα Μπακογιάννη. Εγώ απλώς εφάρμοσα μια απόφαση που ελήφθη το 2007», απάντησε ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος αποχώρησε, πριν την ολοκλήρωση  της συνεδρίασης, επικαλούμενος ανειλημμένη υποχρέωση.

 

Σχόλια